Evropa podpoří podnikání v Česku zatím miliardou

sti
4. 12. 2007 11:45
Ministr Říman oznámil schválení Operačního programu podnikání a inovace
Ministr průmyslu Martin Říman.
Ministr průmyslu Martin Říman. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - "Evropská komise schválila Operační program Podnikání a inovace. Ještě letos tak resort průmyslu a obchodu z nového operačního programu vyčerpá na různé projekty téměř miliardu korun," řekl dnes ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.  

Ministerstvo průmyslu a obchodu od března letošního roku uveřejnilo 6 výzev na dotace a 3 výzvy na úvěrové a záruční programy.

V rámci těchto výzev je nyní evidována již více jak tisícovka plných žádostí o dotace směřujících do všech vyhlášených programů. 

"Ministerstvo nebrzdilo přípravu na čerpání evropských peněz a už v první polovině roku umožnilo přístup k finančním zdrojům ze strukturálních fondů EU podnikatelům alespoň formou vyhlášení osvědčených programů podpory pro malé a střední podniky," řekl ministr Říman

Další programy podpory v rámci OPPI budou vyhlašovány od počátku ledna příštího roku. Finanční podpora projektům, které by měly směřovat zejména do infrastruktury a také tzv. brownfields.

Předpokládá se, že do konce roku 2007 budou vydána i první rozhodnutí o přidělení dotace v programech podpory Rozvoj a Marketing.

Celkem bude mezi lety 2007 a 2013 v Operačním programu Podnikání a inovaci včetně národního spolufinancování skoro 100 miliard korun.

V předchozím operačním programu Průmysl a podnikání bylo k dispozici téměř 10 miliard korun a firmám již bylo vyplacena přibližně polovina. Podle Římana se letošní tempo proplácení oproti loňsku zrychlilo o 70 procent.

ČTĚTE VÍCE:

 

Právě se děje

Další zprávy