EU reformovala trh s vínem. Čeští vinaři se radují

Reuters, pra
19. 12. 2007 18:04
Evropa chce znovu konkurovat levným vínům
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Brusel - Evropský trh s vínem má od středy nová pravidla. Po dlouhých debatách se na něm shodli členové Evropská komise, jejichž cílem je obnovení konkurence vín z Nového světa.

Vyšší dotace na restrukturalizaci vinic získá i Česká republika. V roce 2009 to budou oproti původně plánovaným 1,6 milionu eur tři miliony eur. Od roku 2015 se dotace zvýší na 5,2 milionu eur.

Do reformy, o níž se ministři zemědělství dohadovali tři dny, se nedostal komisí navrhovaný zákaz doslazování vína řepným cukrem. Proti návrhu se společně s Českou republikou postavilo i Německo, Rakousko a Slovensko.

"Doslazování je zachováno prakticky v nezměněném rozsahu, jen o půl procenta méně oproti dnešku," říká ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Cílem dohody je zvýšit konkurenceschopnost v soutěži s víny z Austrálie, Jižní Ameriky či Spojených států. Právě kvůli levným vínům z těchto oblastí loni Evropa ztratila část svých tradičních trhů.

Foto: Ondřej Besperát

Evropská unie vinařům nabízí dotace za to, že omezí svoji produkci. I to je jeden z kroků, který by měl pomoci v boji proti levnější konkurenci. Na likvidaci nadbytků totiž Unie z celkových 1,3 miliard eur, které jdou na vinařství, ročně vydává až půl miliardy eur.

To by se v budoucnu mělo změnit a peníze by měly sloužit hlavně na podporu produkce kvalitního vína. "Místo výdajů velké části rozpočtu na nechtěnou nadprodukci se nyní budeme soustředit na konkurenci a znovuzískání podílu na trhu," uvedla ve svém prohlášení komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boel.

Ta také přiznává, že výsledná dohoda je vyváženým kompromisem mezi několika stranami. Evropská komise například ustoupila ze svého návrhu, podle něhož by mělo být v budoucnu vyklučeno 400 000 hektarů vinic. Výsledný objem tvoří pouze na 175 000 hektarů.

 

Právě se děje

Další zprávy