OPEC: Nad cenou ropy již nemáme vládu

Dušan Klimeš
25. 4. 2006 0:00
Dauhá - Skončila vláda kartelu OPEC jako hlavního inženýra cen ropy? Sami členové to připouštějí. "Ropě už nevládneme," tvrdí.

Alespoň to tak vypadá podle výsledků posledního setkání ministrů zastupujících státy sdružené v Organizaci zemí vyvážejících ropu.

Podle nich totiž nemá OPEC páky na to, aby zvrátil současnou enormně rostoucí cenu ropy. Ta se koncem minulého týdne vyšplhala na své další maximum, které činí 75 dolarů za barel.

Pokud by se producenti ropy rozhodli zvýšit dodávky ropy, cena by mohla teoreticky klesnout. Jenže podle ministrů zemí OPEC neexistuje reálná potřeba zvyšování produkce.

"Nikdo se neshání po další ropě. Všichni dobře vědí, že důvodem současných cen nejsou nízké dodávky této suroviny," řekl pro Reuters saudský ministr pro ropu Ali Al-Naimi.

"Takto vysokou cenu si stanovil sám trh," dodal Naimi.

Za ceny může napětí a USA

Zástupce Libye řekl, že strach z amerického útoku na Írán zvýšil cenu ropy o patnáct dolarů na barel. Írán je čtvrtým největším exportérem ropy na světě a v současnosti mu hrozí ekonomické sankce za "nekontrolovaný" jaderný program. Trh se však obává, že stávající situace by mohla vyústit až v ozbrojený konflikt.

"Není nic, co by se teď dalo udělat s napětím v mezinárodních vztazích. A dokud toto napětí neoslabí, ceny zůstanou tam, kde jsou," řekl Naimi.

Ropný vrt
Ropný vrt | Foto: Reuters

Investoři a analytici se shodují, že současná produkce na úrovni 28 milionů barelů ropy denně je na hranici možností organizace.

"OPEC nemůže zvrátit rostoucí trend trhu. Nezůstalo jim mnoho možností, jak cenu ovlivňovat," domnívá se Michael Coleman, jeden z ředitelů hedgeového fondu Aisling Analytics.

"Přestože v současnosti je cena ropy tažena jinými faktory, než produkcí, postavení kartelu OPEC je stále velmi silné a podstatné," řekl deníku Aktuálně.cz Jiří Gavor z analytické společnosti ENA.

"Pokud nabídka ropy jen těsně kryje poptávku, pak je trh skutečně velmi citlivý na společná rozhodnutí států sdružených v kartelu. A kromě toho státy v kartelu jsou významnými obchodníky s ropou a na cenu ropy tak mají přímý vliv," dodal Gavor.

Zvyšte produkci. Prosím.

Zástupci sedmi nejvyspělejších ekonomik světa G7 však přesto naléhají, aby státy kartelu investovaly peníze do rozšíření produkčních a zpracovatelských kapacit, které by mohlo zvrátit negativní trend rostoucích cen ropy.

"Je nezbytně nutné investovat do vyhledávání nalezišť, produkce, ropné infrastruktury a kapacit rafinérií," vzkázaly státy G7 ve svém komuniké v závěru víkendového jednání.

Infobox

OPEC - mocný kartel nebo bezzubá skupina?

  • Státy sdružené v kartelu OPEC produkují 28 milionů barelů ropy denně
  • To je přibližně 1/3 celosvětové spotřeby
  • Kartel sdružuje 11 států, sedm z nich je arabských
  • Jednotlivé státy zastupují ministři zodpovědní za energetiku, obchod, či přímo ropu

Například samotná Saudská Arábie plánuje v dalších pěti letech investovat 50 miliard dolarů do nových ropných nalezišť a rafinérií. Na druhé straně Spojené státy, které spotřebovávají čtvrtinu světové produkce, nevybudovaly na svém území rafinérii již několik desetiletí.

Rozporuplná budoucnost

Na jedné straně tedy stojí prohlášení zástupců kartelu OPEC o tom, že trh je "dobře zásoben, další ropu nevyžaduje a vysoké ceny mají důvod jinde", druhou stranou mince je touha států G7 po větší produkci, která by měla ceny stlačit dolů.

Každopádně se zdá, že modely, které stanovují cenu černého zlata pouze na základě jeho produkce, nyní selhávají. Přestože bude tedy stále nutné přihlížet k chování a rozhodnutím kartelu, obchodníci budou muset věnovat mnohem více pozornosti i dalším faktorům.

 

Právě se děje

Další zprávy