Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Jak se tedy liší polský masný průmysl od českého?
"Polský masný průmysl je na vysoké úrovni, některé provozy vlastní přední evropští zpracovatelé masa. Technologie zpracování masa i hygiena je na vysokém stupni," řekl pro Aktuálně.cz přednosta Ústavu gastronomie Veterinární a farmaceutická univerzity Brno Josef Kameník.
Dodal, že řemeslný malovýrobní sektor patrně budou představovat stovky drobných zpracovatelů, tak jako ostatně jinde v Evropě. Proto je také podle něj pravděpodobnost četnosti pochybení v Polsku vyšší.