Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Foto: Reuters

Jak veterináři kontrolují maso na jatkách?

Kontrola masa na jatkách spočívá v úřední veterinární prohlídce ještě před porážkou - tzv. ante mortem. Veterinář posoudí zdravotní stav zvířete a jeho způsobilost k poražení. Veterinární služba dozoruje samotný akt porážky a také prohlídku jatečných těl zvířat a jejich orgánů po porážce - tedy tzv. post mortem.

Každé zvíře a jeho tělo musí být prohlédnuto veterinárním lékařem a označeno - v případě způsobilosti - tzv. značkou zdravotní nezávadnosti. V případě zranění mohou být na těle inkriminovaná místa, která právě v důsledku zranění nejsou vhodná pro lidskou výživu a musí být vyjmuta z potravinového řetězce.

Poté, co maso v Polsku obdrží veterinární certifikaci na jatkách, je rovnou bez jakékoliv další kontroly odesláno odběratelům. Další testy se nedělají ani při exportu, který představuje 80 procent polské produkce.

 

Právě se děje

Další zprávy