Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Jak veterináři kontrolují maso na jatkách?
Kontrola masa na jatkách spočívá v úřední veterinární prohlídce ještě před porážkou - tzv. ante mortem. Veterinář posoudí zdravotní stav zvířete a jeho způsobilost k poražení. Veterinární služba dozoruje samotný akt porážky a také prohlídku jatečných těl zvířat a jejich orgánů po porážce - tedy tzv. post mortem.
Každé zvíře a jeho tělo musí být prohlédnuto veterinárním lékařem a označeno - v případě způsobilosti - tzv. značkou zdravotní nezávadnosti. V případě zranění mohou být na těle inkriminovaná místa, která právě v důsledku zranění nejsou vhodná pro lidskou výživu a musí být vyjmuta z potravinového řetězce.
Poté, co maso v Polsku obdrží veterinární certifikaci na jatkách, je rovnou bez jakékoliv další kontroly odesláno odběratelům. Další testy se nedělají ani při exportu, který představuje 80 procent polské produkce.