Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Foto: Foto 4440 / Shutterstock.com

Hrozí utajené porážky v Česku?

Polsko i Česko jsou členy EU, proto pro ně platí pro ně stejná základní veterinární legislativa. 

Nicméně v Polsku byl doposud umožněn veterinární dozor na jatkách i soukromým veterinářům, což se v Česku nepraktikuje. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda je na velkých jatkách v Česku neustálý státní dozor - státní kontroloři tam mají dokonce své kanceláře. Na malá jatka pak kontrolor dojíždí.

Oproti Polsku má navíc Česko více kontrolních mechanismů, jak maso hlídat, a to nad rámce EU. "Jde například o povinnost prvních příjemců zboží dovezeného ze zahraničí hlásit to kontrolním orgánům. To v Polsku není, ale EU legislativa to nevyžaduje," vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Takzvané utajené porážky jakýchkoli zvířat vylučuje právní systém v každém členském státě EU - a vesměs všude ve světě. Pokud k takovýmto porážkám někde dochází, pak jde nelegální činnost. Selhání lidského faktoru ovšem nelze nikdy vyloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy