Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Na hranicích s Polskem probíhají kontroly zaměřené na kamiony s masem
Na hranicích s Polskem probíhají kontroly zaměřené na kamiony s masem | Foto: AKTU.cz

Jaká opatření zaujaly úřady obou zemí?

Hlavní veterinář Pawel Niemczuk minulý týden ve čtvrtek prohlásil, že Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, do Česka se podle něj maso nedostalo.

Ministr zemědělství Miroslav Toman o den později potvrdil, že hovězí v Česku je a vyzval občany, aby dali přednost české produkci před polskou. Uvedl, že změny v informování o problému z polské strany podkopávají důvěru v tamní potraviny a připomněl, že k záchytům nekvalitních polských potravin dochází opakovaně. Špatnou informovanost i postupy šetření potvrdil ze své zkušenosti v rozhovoru pro Aktuálně.cz i šéf Státní veterinární správy Semerád.

Češi na kauzu zareagovali kontrolami dovozu veškerého hovězího masa z Polska. Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky. V rámci společných kontrol policisté a celníci zastavují vozidla, která následně Stání veterinární správa kontroluje, co se týče přepravy živočišných potravin.

Evropská komise nyní provádí auditní šetření v Polsku, na základě jeho výsledků bude Česko postupovat v souladu s platnou legislativou a koordinovaně s ostatními členskými státy EU a Evropskou komisí.

Polská jatka by měla být nově pod stálým kamerovým dohledem - tato změna může být schválena do konce března. Skončí také praxe, kdy státní veterinární inspektoři mohli přesměrovat svoji část práce na soukromého veterináře.

 

Právě se děje

Další zprávy