Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Foto: Zdeněk Bašus

Kolik hovězího se vyvezlo a kde bylo zachyceno?

Přibližně 300 kilogramů hovězího masa z Polska se dostalo do Česka. Z toho bylo asi 135 kg prodáno konečným spotřebitelům buď jako čerstvé maso v řeznictví nebo jako pokrm v restauraci.

Celkem 112 kilogramů zamířilo podle Státní veterinární správy do Prahy, kde se podařilo 56 kg zajistit ve skladu. Dvacet kilogramů dorazilo do Varndsdorfu. Dvě dodávky masa o hmotnosti 40 a 21 kilogramů byly prodány spotřebitelům v Kostelci nad Labem. Do Nového Bydžova šla zásilka 107 kg hovězího masa - tam ale o problému věděli od dodavatele a zásilku vrátili.

Na trh se tedy mělo dostat celkem přes devět tun takového masa, z toho třetina do zemí EU. Evropská komise uvedla, že maso z polských jatek se dostalo na trh 14 členských zemí EU. Kromě Česka mohlo hovězí dále putovat také na Slovensko, do Francie, Španělska, Portugalska, Švédska, Finska, Estonska, Litvy, Rumunska nebo Maďarska.

 

Právě se děje

Další zprávy