Hypotéky omezíme ještě víc, oznámil Rusnok. ČNB zpřísňuje pravidla pro banky

Marek Miler
Aktualizováno 13. 6. 2017 13:04
Centrální banka se obává, že po skončení hospodářské prosperity se může část domácností dostat do problémů se splácením hypoték. Oznámila proto balíček doporučení, která mají zabránit nezodpovědnému zadlužování lidí s nižšími příjmy. Opatření směřují nejen na hypotéky, ale rozšiřují se i na spotřebitelské úvěry. Banky budou muset také zvýšit své rezervy pro případ krize.
Existuje riziko roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení, říká guvernér ČNB Jiří Rusnok.
Existuje riziko roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení, říká guvernér ČNB Jiří Rusnok. | Foto: Václav Vašků

Praha - Z České národní banky přichází dosud nejdůraznější varování, že rychlý růst hypoték, které si lidé berou na nákup bytů a domů, může ohrozit domácnosti a tuzemskou ekonomiku.

ČNB dnes oznámila balíček nových opatření, jež mají banky a úvěrové firmy přinutit přísněji posuzovat schopnost klientů splácet půjčené peníze. Nově budou muset hlídat hranici pro vztah mezi příjmy a výší hypotéky. Finanční domy navíc dostaly nařízeno, že musí příští rok odložit větší část vlastních peněz stranou pro horší časy, na takzvanou proticyklickou rezervu.

Sadu opatření ČNB oznámila při zveřejnění Zprávy o finanční stabilitě - každoročním posouzení stability českého bankovního a finančního systému. Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že ačkoli si tuzemský bankovní sektor stále zachovává relativně vysokou odolnost vůči možným nepříznivým šokům, existuje riziko roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení.

Centrálním bankéřům vadí dramatický nárůst prodejů hypoték, související s historicky nejnižšími úrokovými sazbami a hospodářským růstem. Levné úvěry tlačí na ceny domů a bytů, které meziročně rostou více než desetiprocentním tempem. "Ceny nemovitostí se již loni dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlejší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené," uvedl ředitel samostatného odboru finanční stability ČNB Jan Frait.

ČNB se obává, že až úvěry zdraží nebo až ekonomika nebude v růstové fázi, může se část tuzemských domácností dostat do problémů se splácením. Třeba když lidé přijdou o práci. To by také ohrozilo stabilitu bank, protože hypotéky domácnostem představují asi třetinu všech úvěrů v ekonomice.

Máte dostatečný příjem?

Jedná se už o třetí zpřísnění podmínek úvěrů na bydlení. První přišlo loni na podzim, kdy ČNB bankám de facto zakázala půjčovat na celou hodnotu nemovitosti. V dubnu banka podmínky ještě zpřísnila: doporučila bankám, aby nepůjčovaly klientům víc než na 90 procent hodnoty (tento poměr se označuje anglickou zkratkou LTV - Loan to Value).

Tentokrát ČNB k ukazateli LTV ještě přidala další omezující parametry - velikost celkového dluhu by neměla překročit osminásobek ročního příjmu žadatele (ukazatel označovaný jako Debt to Income, čili DTI) a výše ročních splátek úvěru by neměla překročit 40 procent jeho ročního příjmu (ukazatel Debt Service to Income, DSTI).

Parametry DTI a DSTI banky při poskytování úvěru mohou překročit, budou-li umět při kontrole z ČNB doložit, že klient bude schopen splácet úvěr i při zhoršených podmínkách, například při ztrátě zaměstnání, rozvodu nebo při zvýšení sazeb. Vyplývá to z úředního sdělení, které v úterý ČNB vydala.

Protože má ČNB od prosince loňského roku na starosti také dohled nad nebankovními poskytovateli úvěrů, opatření tentokrát směřují i na spotřebitelské úvěry. Poskytovatel úvěru si musí u klienta, který už má hypotéku, ověřit, zda by ho kombinace úvěrů nepředlužila. Regulace, která také doporučuje maximální délky obou typů úvěrů, se tak zaměřuje i na častý problém obcházení dosavadních pravidel, kdy lidé hypotéky na bydlení kombinovali se spotřebitelskými půjčkami.

Centrální banka také nově doporučila bankám přísněji dohlížet na prodej hypoték prostřednictvím zprostředkovatelů. "Poskytovatelé by neměli vytvářet taková pobídková schémata pro zprostředkovatele, která ve svém důsledku vytvářejí podmínky pro vznik systémových rizik," uvedla banka v úředním sdělení.  

Termínem "systémové riziko" označují centrální bankéři nebezpečí situace, kdy se zhorší hospodaření jedné banky, pak druhé a postupně se toto zhoršení projeví dominovým efektem v celém bankovním odvětví.

V případě, že banka nebo poskytovatel úvěru pravidla nedodrží, nařídí mu centrální banka odložit dodatečné prostředky na posílení kapitálu.

Více peněz do rezerv 

ČNB zároveň oznámila, že zvyšuje takzvanou proticyklickou rezervu na jedno procento ze současných 0,5 procenta. Banky mají čas se na změnu připravit, protože požadavek vstoupí v platnost až za rok. V praxi to znamená, že finanční domy budou muset odložit více peněz stranou pro horší časy a půjčky financovat více z vlastních prostředků.

Oznámení o navýšení proticyklické kapitálové rezervy banky očekávaly. "Jde o další ze série regulatorních či legislativních opatření, která v posledním období zatěžují bankovní systém stále narůstajícími náklady. České banky jsou však stabilní a silné a jsou odhodlány nadále zajišťovat bezporuchovou finanční obslužnost ekonomiky, tak jako tomu bylo doposud," říká Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace.

Politická hra kolem ČNB

Opatření přicházejí v době, kdy se centrální bance nedaří v parlamentu rychle prosadit novelu zákona, která by ji dala nové pravomoci na to, jak nutit komerční banky k větší obezřetnosti v poskytování hypoték. Dosud ČNB dává komerčním bankám limity u hypotékového byznysu jen formou doporučení. Centrální banka ale chce mít přímo v zákoně pravomoc, která by jí dovolovala hranice úvěrování vynucovat. To by mělo zamezit tomu, aby hypotéky získali i lidé, u kterých by v budoucnu mohly nastat problémy se splácením.

Novela ale zatím naráží na lobby bank a na obavy poslanců, že se tím sníží dostupnost vlastnického bydlení pro lidi se středními příjmy, a zejména pro mladé rodiny. Podle návrhu by ČNB mohla stanovovat nejen maximální výši hypotéky k hodnotě zastavené nemovitosti, ale také to, kolik si klient může půjčit podle svých příjmů (ukazatele DTI a DSTI).

"Je zjevné, že v Poslanecké sněmovně pochopení pro to, aby ČNB mohla tyto nástroje použít jako závazné, chybí. Je to politická hra, které jsme se jako regulátor stali obětí. Nikdy jsme neřekli, že okamžitě budeme využívat v novele uvedené ukazatele. Navíc nás nikdo nepřesvědčil o tom, že rizika nejsou, nebo že by klesala. Ta rizika spíše nadále narůstají," uvedl Jiří Rusnok.

Vliv na debatu mají podle guvernéra i zprostředkovatelé hypoték, kteří mají zájem na růstu hypotečního trhu. "Průměrná zprostředkovatelská provize je dvě procenta z hodnoty hypotéky a více než 60 procent hypoték je uzavřeno zprostředkovateli. Takže lze spočítat, o jaké peníze se jedná," řekl.

"Při vší úctě k panu guvernérovi, kterého si velice vážím, tak musím odmítnout, že by se to stalo obětí politického boje," řekl agentuře ČTK předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Poukázal na to, že hlasy pro zmírnění regulace se ozývají napříč politickými stranami. Odmítl také, že by šlo o součást politické kampaně. "Smyslem je, aby se radikálně neomezila dostupnost úvěrů pro určitý okruh obyvatel, jako jsou mladá manželství a lidé s nižšími příjmy," řekl Votava.

Opatření, která ČNB v úterý oznámila, vycházejí z doporučení mezinárodních institucí. Jejich zavedení například doporučil minulý měsíc i Mezinárodní měnový fond. Vyplývá to ze závěrečné zprávy po pravidelném zhodnocení stavu české ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy