Byty prudce zdražují. Ceny rostou rychleji než u rodinných domů a pozemků, ukazuje porovnání

Martina Marečková
Aktualizováno 11. 5. 2017 13:50
Ceny bytů nejvíce rostly na jižní Moravě, ve Středočeském kraji, v Praze a na Plzeňsku. Nadále platí, že byty v panelových domech zdražují více než v cihlových.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Ceny bytů, rodinných domů i pozemků v letošním prvním čtvrtletí letošního roku nadále rostly, i když pomalejším tempem než v druhé polovině loňského roku. Nejrychleji - meziročně o 12,1 procentního bodu - rostou ceny bytů.

Ukazuje to HB Index Hypoteční banky, který sleduje vývoj cen v celém Česku. Vychází z odhadů tržních cen nemovitostí, které si lidé prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili u Hypoteční banky.

Růst cen bytů, rodinných domů a pozemků - HB Index
Růst cen bytů, rodinných domů a pozemků - HB Index | Foto: Hypoteční banka

"Nejvíce ceny bytů rostly na jižní Moravě, ve Středočeském kraji, v Praze a na Plzeňsku. Naopak nejmenší nárůsty si kvůli slabší poptávce připsaly v Ústeckém kraji, a také na Olomoucku, kde se tak kompenzoval razantní nárůst cen během loňského roku," říká Petr Němeček, ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky.

Nadále platí, že byty v panelových domech zdražují více než v cihlových. Stále je také největší poptávka po dvoupokojových bytech. Podle Hypoteční banky je největší zájem o byty s celkovou obytnou plochou 56 až 75 metrů čtverečních.

Tržní ceny rodinných domů v prvním čtvrtletí meziročně rostly o 4,9 procentního bodu, pozemků o 11,9 procentního bodu. Podle Hypoteční banky je největší poptávka po rodinných domech v okolí velkých měst. Lidé kupují kvůli levnějším cenám i domy, které vyžadují rekonstrukci.

Ceny pozemků podle banky za posledních pět let stouply v průměru o přibližně pět procentních bodů ročně. "To z pozemků činí bezpečnou investici s nízkými udržovacími náklady," uvádí Němeček. Nejvíce jdou na odbyt lokality v okolí velkých měst. Lidé kupují i pozemky bez kompletních inženýrských sítí.

 

Právě se děje

Další zprávy