Osiřelé trdelníky. Procházka Prahou ukazuje, jak živoří turistický byznys bez turistů

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
23. 8. 2020 10:04
Hotely, restaurace, prodejci suvenýrů, noční kluby. To jsou jen některé z pražských podniků, které kvůli koronavirové krizi bojují o přežití. Redakce Aktuálně.cz se vydala do ulic, aby zjistila, jak se krize dotkla podniků v centru města. "Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," říká šéf restaurace na Starém Městě.
Restaurace Alcron
Restaurace Alcron | Foto: archiv Restaurace Alcron

Alcron propouští

Jelikož jsou podle Barčíka hotely v Praze jedněmi z nejzasaženějších pandemií koronaviru, krizi se nevyhnul ani slavný Alcron. 

Podle ředitele tohoto pětihvězdičkového hotelu poblíž Václavského náměstí Michala Choura je současná krize pro podniky v centru Prahy neudržitelná. Ačkoliv věří, že každý dobrý hospodář musí myslet na špatné časy a vytvářet rezervy, tak očekává, že současná situace potrvá alespoň do dubna 2021. 

"Ze strany obchodů a našich restaurací očekáváme meziroční pokles tržeb na úrovni 30-50 procent. U hotelu očekáváme obsazenost sníženou za celý rok o třetinu a pokles tržeb o pětinu. Obsazenost přitom pozitivně ovlivňují první dva měsíce roku, které probíhaly standardně," říká Chour. 

Při vypuknutí krize nejprve v Alcronu osekali nezbytné náklady, poté vedení začalo propouštět. "Počty zaměstnanců se snížily o 65 procent z původních 162 na 57. Zároveň jsme se snažili upravit nabídku restaurací tak, aby se mohla jídla vydávat s sebou. Podobně tomu bylo i s nabídkou koktejlů," doplňuje Chour. 

Situace se podle něj od září ještě zhorší s tím, jak děti nastoupí do školy a očekává tak další snižování obsazenosti i větší propad cen. "Cenová sezonnost vymizela s tím, odpadly segmenty skupinových rezervací. Tam se řadí jak turistické zájezdy, tak konference," dodává Chour.

 

Právě se děje

Další zprávy