Osiřelé trdelníky. Procházka Prahou ukazuje, jak živoří turistický byznys bez turistů

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
23. 8. 2020 10:04
Hotely, restaurace, prodejci suvenýrů, noční kluby. To jsou jen některé z pražských podniků, které kvůli koronavirové krizi bojují o přežití. Redakce Aktuálně.cz se vydala do ulic, aby zjistila, jak se krize dotkla podniků v centru města. "Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," říká šéf restaurace na Starém Městě.
Foto: Jakub Plíhal

Za instagramový trdelník dáte i 170 korun

Podobně to vypadá i v podniku o kousek blíž Staroměstskému náměstí. Lákají tu na extravagantně vyhlížející trdelníky se sladkými, a dokonce i slanými náplněmi. Tento podnik spoléhá především na mohutnou propagaci na sociálních sítích. Jejich trdelník je totiž typicky fotogenickým pokrmem, který si páry turistů fotí na působivém pozadí Starého Města na Instagram. 

Tady však ceny ponechali stejné po celou dobu zavedených vládních opatření i po jejich uvolnění. Ani zde se však žádné fronty na plněný trdelník v dopoledních hodinách nekonají. Zákazník za plněný trdelník zaplatí nejméně 120 korun, cena však u některých druhů šplhá až na 170 korun.

Jedna rodinka do obchůdku zavítala, ale po shlédnutí cen, které jsou uvedené pouze uvnitř, z něj zase rychle vycouvala.

Kousek opodál leží na zemi jednou nakousnutý trdelník.

 

Právě se děje

Další zprávy