Osiřelé trdelníky. Procházka Prahou ukazuje, jak živoří turistický byznys bez turistů

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
23. 8. 2020 10:04
Hotely, restaurace, prodejci suvenýrů, noční kluby. To jsou jen některé z pražských podniků, které kvůli koronavirové krizi bojují o přežití. Redakce Aktuálně.cz se vydala do ulic, aby zjistila, jak se krize dotkla podniků v centru města. "Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," říká šéf restaurace na Starém Městě.
Foto: Jakub Plíhal

Podpora od státu nemá být plošná, brojí Praha

Sdružení tak odhaduje celkovou škodu způsobenou výpadkem turismu pouze v centru Prahy na 170 až 220 miliard korun. Částka dosahuje astronomické hodnoty zejména proto, že konec krize a návrat do původních hodnot vidí sdružení až v roce 2024. 

Ekonomové působící ve sdružení nyní pracují na návrhu, který chtějí předložit státu. "Dosavadní pomoc státu je zajisté přínosná, ale je zaměřená plošně a kompenzačně. Dalším krokem je podle nás zaměřit pomoc do nejvíce zasažených oblastí a optimalizovat tak celý efekt podpory. Výpadek zahraničního turistického ruchu bohužel zejména v Praze nedokážou čeští turisté nahradit, a přitom je na zdejší turistický sektor přímo či nepřímo navázána celá řada firem i mimo hlavní město. Není to tak jen o pomoci Praze, ale celé české ekonomice," uvádí v tiskové zprávě sdružení ekonom David Mazáček. 

 

Právě se děje

Další zprávy