Osiřelé trdelníky. Procházka Prahou ukazuje, jak živoří turistický byznys bez turistů

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
23. 8. 2020 10:04
Hotely, restaurace, prodejci suvenýrů, noční kluby. To jsou jen některé z pražských podniků, které kvůli koronavirové krizi bojují o přežití. Redakce Aktuálně.cz se vydala do ulic, aby zjistila, jak se krize dotkla podniků v centru města. "Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," říká šéf restaurace na Starém Městě.
Foto: Jakub Plíhal

Počet hostů je na pětině

Kvůli koronakrizi vznikla i další iniciativa na záchranu turismu s názvem Centrum žije! - spolek pro restart Prahy. Sdružení podnikatelů spolupracuje s městskou částí Praha 1 a snaží se zmapovat škody na ekonomice způsobené negativním dopadem pandemie na zahraniční turistiku a zároveň navrhnout způsoby jejich řešení. 

Přidaná hodnota cestovního ruchu v Praze podle sdružení činila v roce 2018 celkem 46 miliard korun, což je 35 procent hodnoty za celé Česko. Přitom plných 95 procent turistů v centru hlavního města byli cizinci. Počet zaměstnanců přímo pracujících v cestovním ruchu je v Praze asi 74 tisíc. Praha je tak z hlediska turistického ruchu nejpostiženějším regionem v Česku. Počet hostů zde doposud klesl o více než 80 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy