Osiřelé trdelníky. Procházka Prahou ukazuje, jak živoří turistický byznys bez turistů

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
23. 8. 2020 10:04
Hotely, restaurace, prodejci suvenýrů, noční kluby. To jsou jen některé z pražských podniků, které kvůli koronavirové krizi bojují o přežití. Redakce Aktuálně.cz se vydala do ulic, aby zjistila, jak se krize dotkla podniků v centru města. "Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," říká šéf restaurace na Starém Městě.
Foto: Jakub Plíhal

Stánky s trdelníky zejí prázdnotou

Pokud krize v centru Prahy něco nezměnila, je to počet stánků s trdelníkem. Malé krámky na každém rohu mají téměř všechny nabídku s černým pozadím a podobnými obrázky i cenami tohoto sladkého pečiva obalovaného v cukru. Člověk si tak může při procházce Královskou cestou připadat, že zabloudil a točí se stále v kruhu. Uvnitř stánků obsluhují většinou slečny, které navzdory horku otáčejí trdelníky na rozpáleném grilu o sto šest. 

"Po vypuknutí pandemie se tu na čtyři měsíce snížily ceny. K obvyklým hodnotám se vrátily teprve před měsícem," říká prodavačka trdelníků nedaleko Karlova mostu. Mluví s ukrajinským přízvukem a v celém obchůdku je sama. Zákazník tak za trdelník plněný zmrzlinou opět zaplatí 120 korun.

Podnik lákající na "tradiční českou pochoutku" je na turistech přímo závislý. Podle mladé prodavačky se návštěvnost po vypuknutí krize rapidně propadla a stánek navštěvovala asi pětina obvyklého počtu zákazníků. Situace se přitom nezlepšila dodnes. Její slova dokazuje i samotný stánek, který zeje prázdnotou. Pár lidí před ním občas zastaví, podívá se na nabídku a pak jde o dům dál. 

 

Právě se děje

Další zprávy