Unie otců žaluje ČD, ty přesto přidají kupé pro ženy

ČTK ČTK
16. 2. 2012 16:44
Zatím jsou ženská kupé jen po jednom ve vlací EC a Expres
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Ještě v průběhu tohoto pololetí hodlají České dráhy zvýšit počet specializovaných kupé určených pro ženy. A to i přesto, že kvůli údajné segregaci mužů dráhy čelí trestnímu oznámení, které na ně podala Unie otců. Vyplývá to z vyjádření mluvčího drah Petra Šťáhlavského.

V současnosti jsou specializovaná kupé pro ženy ve zkušebním provozu. Nacházejí se ve vlacích EC a Expres, a to většinou v mezistátních spojích. Převážně v nich by měla být i nová kupé. "Jde o jeden oddíl o šesti místech na celý vlak," uvedl Šťáhlavský.

Kvůli kupé pro ženy podalo občanské sdružení Unie otců a šéfredaktor portálu Střídavka Aleš Hodina trestní oznámení. Muži prý mohou být pouze na základě svého pohlaví z kupé vykázáni, a nemají tak stejné právo využívat služeb veřejné dopravy poskytovaných Českými drahami jako ženy.

Muži dovnitř mohou, ale...

"Tímto způsobem dochází k posilování obrazu mužů bez rozdílu jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících, před kterými je nutno ženy chránit. Takový obraz mužů bývá ve společnosti někdy účelově vytvářen a zneužíván," uvedl Hodina.

České dráhy se ovšem brání, že muži se na místa pro ženy mohou usadit, pokud jsou volná. "Ženy mají pouze přednost v jejich obsazení," upozornil Šťáhlavský. Podobně je tomu podle něj i v jiných specializovaných oddílech, například v kupé pro cestující s dětmi nebo pro handicapované.

Ženy podle Šťáhlavského mají přednost v obsazení míst, což je dáno například tím, že s dopravcem cestují těhotné ženy, které mají přirozený přednostní nárok. "Dámský oddíl je projevem úcty, ochrany a pomoci ženám, což jsou charakteristické prvky mužského chování k ženám, které je typické pro naši západní kulturu a společenské mravy," uvedl Šťáhlavský. Podobná kupé jsou podle něj například v Rakousku.

 

Právě se děje

Další zprávy