IT firma pohrozila, že vypne počítače v Sazce i aréně

Zdeněk John
19. 4. 2011 16:55
Společnost Minerva požádala insolvenčního správce o pomoc.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Českobudějovická firma Minerva požádala insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku, aby jí pomohl vydobýt z loterijní společnosti prosincový dluh ve výši necelých 200 tisíc korun.

Ve srovnání s dalšími dluhy, které Sazka nadělala, není tento největší, ale může v konečném důsledku zavinit úplné ochromení firmy i libeňské O2 Arény.

Minerva se totiž stará v Sazce i v obří aréně o údržbu počítačové sítě. A nyní sdělila insolvenčnímu správci, že pokud nedostane zaplaceno, je vážně ohroženo poskytování jejích služeb. Nemůže platit svým subdodavatelům.

Počítačová síť Sazky by se mimo jiné ocitla bez antivirové ochrany, firma bez e-mailů či přístupu na webové servery.

"Případné ukončení našich služeb by velmi pravděpodobně vedlo… ke zhroucení části nebo celé počítačové sítě společnosti Sazka, a vzhledem k propojení s O2 Arénou i tam," píše právník Minervy správci Josefu Cupkovi.

Cupka Aktuálně.cz potvrdil, že zmíněný dopis obdržel, ale s jeho obsahem se chce teprve detailně seznámit. Už dříve uvedl, že "udělá vše pro to, aby Sazka zůstala v chodu, protože to je v zájmu věřitelů."

Plzeň, ale hlavně Praha

Sazka navíc zajišťuje provoz turniketů i v ČEZ Aréně v Plzni, takže se žádost Minervy dotýká i tohoto stadionu. Akutní hrozbou je však žádost Minervy hlavně pro pražskou arénu, kam je naplánována řada akcí v nejbližších týdnech, například poslední zápas české hokejové reprezentace před startem MS na Slovensku. Česko se v aréně utká 27. dubna s Kanadou.

Až dosud všechny naplánované akce v hale navzdory potížím Sazky proběhly bezchybně. Pouze trenér hokejové Slavie Praha Vladimír Růžička, jehož tým má arénu za domácí halu, si postěžoval, že problémy s lístky prodávanými přes terminály Sazky snížily návštěvnost zápasů play-off Slavie.

Minerva přiznává, že její pohledávka vznikla ještě před vyhlášením úpadku Sazky, ale přesto žádá, aby se na ní pohlíželo jako na takzvaně za majetkovou podstatou - tedy takovou, jejíž neplnění přímo ohrožuje chod firmy.

Sazka by měla Minervě v následujících týdnech navíc zaplatit další desetitisícové položky, jak vyplývá z přehledu faktur, které jsou většinou ještě před splatností a s nimiž seznámila insolvenčního správce.

Sazka má podobné potíže i s Českou televizí. Také jí dluží přes pět milionů korun za odvysílané tahy loterií. Česká televize zatím její pořady vysílá a rozhodla se přihlásit dluh jako pohledávku u Městského soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy