Penta zvýšila nabídku za Sazku. Dává víc než miliardáři

Zdeněk John
13. 4. 2011 16:25
Penta také odkoupila od sportovních svazů pohledávku, kterou mají v Sazce.
Foto: Jan Langer

Praha - Investiční společnost Penta nabízí sportovním svazům, že když uspěje v boji o loterijní společnost Sazka, ponechá jim v ní podíl ve výši 30 procent. Na sport pak chce odvádět ročně 300 milionů korun.

Aktuálně.cz o tom informoval zdroj přímo z Penty a investiční skupina to později potvrdila v oficiálním prohlášení.

Stalo se tak den poté, co s podobným krokem přišly její soupeři v boji o Sazku, skupiny PPF a KKCG, a tři dny před valnou hromadou většinového akcionáře Sazky ČSTV.

Petr Kellner a Karel Komárek (PPF a KKCG) nabídli, že svazům nechají 20 procent Sazky a na sport budou posílat po dobu pěti let 200 milionů korun (o nabídce detailně ZDE).

Penta ale činí také další výrazný krok. Koupila od sportovních svazů (ČSTV i dalších) pohledávku na Sazku ve výši zhruba 135 milionů korun a přihlásí ji u Městského soudu v Praze v rámci insolvenčního řízení.

Tento dluh, který Penta koupí, tvoří peníze, které Sazka měla poslat svazům v minulých letech,  ale kvůli svým finančním potížím to neudělala v plné výši.

"Penta a E-Invest nabízejí akcionářům Sazky finanční podporu a pomoc s cílem zachránit společnost před nepřátelským převzetím a konkurzem," píše Penta v prohlášení. Společnost Gladiolus, v níž se Penta a eIvenst spojily, se již dohodly s ČSTV a Českou asociací Sport pro všechny a Asociací tělovýchovných jednot a sportovních klubů na odkoupení jejich pohledávek. První splátka ve výši 63 milionů už odešla na účet svazů.

Penta tím nejen pošle peníze sportovním svazům, ale také o něco málo zvýší svůj podíl v budoucím výboru věřitelů.

"Je to pouze prázdné mediální prohlášení. K realizaci takovýchto planých slibů by musela mít Penta souhlas nadpoloviční většiny věřitelů. O ničem takovém s věřiteli nikdy nejednala a nemá jejich podporu. Jejich údajná pohledávka ve výši 140 milionů je navíc zanedbatelná proti řádově vyšším částkám, které do záchrany Sazky již investovala skupina KKCG. Cílem těchto kroků trojice Hušák-Ulčák-Penta je pouze odvést pozornost akcionářů Sazky od nesporné skutečnosti, že bez souhlasu věřitelů není možné provést reorganizaci," uvedl mluvčí skupiny KKCG Dan Plovajko.

V těchto dnech se totiž hraje důležitá partie o to, kdo mezi věřiteli získá rozhodující slovo. Na konci května se sejde schůze věřitelů, která rozhodne o dalším postupu v Sazce, například pod čí taktovkou a zda vůbec se odehraje reorganizace zadlužené firmy.

Penta prosazuje spolu s Alešem Hušákem a eInvestem Martina Ulčáka reorganizaci podle dlužníka (Sazky), PPF a KKCG chtějí reorganizovat Sazku samy (věřitelskou variantu).

 

Právě se děje

Další zprávy