Část svazů v ČSTV se dohodla na postupu proti Hušákovi

Zdeněk John
13. 4. 2011 21:32
Generální ředitel Sazky sepisuje otevřený dopis akcionářům firmy, kterou vede
Aleš Hušák, generální ředitel Sazky
Aleš Hušák, generální ředitel Sazky | Foto: Ludvík Hradilek

* Předběžný věřitelský výbor varuje před finančním stavem Sazky * V ČSTV to vře, část svazů se dohodla o postupu na sobotní valné hromadě * Penta i duo KKCG-PPF zvyšují nabídky za Sazku, Hušák chystá otevřený dopis

Praha - Sedmačtyřicet sportovních svazů se na své přípravné schůzce před valnou hromadou ČSTV, většinového akcionáře Sazky, dohodlo na společném postupu při tomto důležitém zasedání, které může do jisté míry určit další kroky v boji o loterijní firmu.

Svazy se rozhodly hlasovat proti usnesení, které pro valnou hromadu připravilo Hušákovi blízké vedení ČSTV, budou naopak navrhovat personální změny včetně Hušákova odvolání z čela Sazky. "ČSTV je nefunkční a neplní svou úlohu, je nutné ho reformovat," píše se v usnesení, jehož text má Aktuálně.cz k dispozici. Pro odvolání Aleše Hušáka hlasovalo 47 svazů, tedy všichni přítomní.

Kolem většinového akcionáře loterijní firmy Sazka je před valnou hromadou ČSTV vůbec velmi rušno. Zatímco vedení ČSTV nachystalo usnesení, aby většinový akcionář podpořil záchranu Sazky v režii Aleše Hušáka, který vsadil na spolupráci s Pentou a eInvestem, některé sportovní svazy, které jsou také členy ČSTV, založily už vlastní sdružení a prosazují jiné řešení.

Pokusí se proto podle informací Aktuálně.cz blokovat sobotní valnou hromadu a v lepším případě prosadit výše zmíněné kroky.

Kdo z obou táborů bude silnější, ukáže až sobotní setkání v Nymburce. Podle současných stanov musí ten, kdo chce prosadit svůj plán, získat většinu v obou komorách, což nebude pro Hušákovy oponenty vůbec snadné.

Hušákův dopis

Generální ředitel Aleš Hušák se rozhodl akcionáře (ČTV) oslovit otevřeným dopisem, který zveřejní ve čtvrtek. Je tak v posledních dvou dnech už třetím z velkých hráčů v boji o Sazku, kdo se na akcionáře obrací.

Rozhodující akcionáře Sazky oslovil už v úterý tandem miliardářů Kellner - Komárek. Jejich PPF a KKCG jakožto největší věřitelé Sazky, ale také zájemci o její převzetí, nabídly sportovním svazům, že jim ponechají 20 procent akcií a na sport budou po dobu pěti let posílat 200 milionů korun. Slíbily také okamžité peníze na sanaci Sazky.

Den nato Penta, která se pokouší o totéž co PPF a KKCG, jen narozdíl od nich spolupracuje s eInvestem Martina Ulčáka i Alešem Hušákem, zveřejnila konkurenční nabídku. Nechala by sportovním svazům 30 procent akcií a na sport posílala 300 milionů.

Penta koupila dluhy Sazky od ČSTV

Nadto oznámila, že už ČSTV a dalším sdružením zaplatila 63 milionů z celkových 140, které dá za odkoupení jejich pohledávky za Sazkou. Tu uplatní u soudu, kde běží úpadkové řízení, a tím se stejně jako PPF a KKCG i oficiálně dostane mezi věřitele firmy.
Penta označila tento krok za nabídku akcionářům s cílem zachránit Sazku před nepřátelským převzetím a konkurzem.

KKCG naopak hodnotí krok Penty jako prázdné gesto. "Postrádá jakoukoli reálnou podstatu. K realizaci takovýchto planých slibů by musela mít Penta souhlas nadpoloviční většiny věřitelů. O ničem takovém s věřiteli nikdy nejednala a nemá jejich podporu. Jejich údajná pohledávka ve výši 140 milionů je navíc zanedbatelná proti řádově vyšším částkám, které do záchrany Sazky již investovala skupina KKCG," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Aleš Hušák v dopise nenabídne investorské stamiliony, ale boj za zájmy sportu. Podle informací, které o jeho kroku Aktuálně.cz zjistilo, bude apelovat na účastníky sobotního zasedání - klíčové valné hromady ČSTV - aby nedopustili vstup PPF a KKCG do Sazky tím, že by přijali jejich nabídku. Tyto investory označuje už delší dobu za nájezdníky, Pentu za přátelského investora.

Masáž delegátů vrcholí

V těchto hodinách vrcholí přesvědčování delegátů, kteří v sobotu rozhodnou o postoji většinového akcionáře Sazky.
Do českých regionů se ve středu vydal šéf ČSTV Pavel Kořan, blízký Aleši Hušákovi. Také sám Hušák v posledních dnech se zástupci svazů sdružených v ČSTV jednal.

Cílem tábora, k němuž se hlásí Penta (patří sem ještě Hušák a Ulčák), je získat na valné hromadě mandát k tomu, aby mohlo vedení Sazky prosazovat reorganizaci firmy řízenou dlužníkem (tedy Hušákem podporovaným Pentou). Penta, která má k akcionářům Sazky blíž než její konkurenti, to otevřeně přiznala ve středečním oficiálním prohlášení.

Naopak PPF a KKCG se posledním krokem - formulováním konkrétní nabídky - snaží před delegáty představit jinak, než jak je líčí Aleš Hušák. "Nejde nám o "nájezdnické" kroky proti Sazce, jak bohužel slýcháte, neusilujeme ani o movitý a nemovitý majetek jednotlivých sportovních svazů," píší v dopise podepsaném Jiřím Šmejcem a Karlem Komárkem (PPF a KKCG) výkonnému výboru ČSTV.

Předběžný věřitelský výbor, jemuž předsedá advokát Josef Novotný zastupující ve výboru KKCG, ve středu podle agentury ČTK vyzval Aleše Hušáka, aby podal informaci, jak chce zajistit financování běžného chodu Sazky v nejbližších dnech. Sazka je podle poznatků výboru, v němž jsou kromě KKCG také PPF, Česká spořitelna a Gtech, v horším stavu, než jak ho popisuje vedení firmy.

Sazka ve středu informovala, že oslovila zajišťovacího agenta držitelů dluhopisů, londýnskou The Bank of New York Mellon, aby zjistila, zda má zájem učinit nabídku na financování loterijní firmy. Je to formální krok, který Sazka musí podle insolvenčního zákona udělat, pokud chce přijmout finanční pomoc jiného investora. Teprve pokud držitelé zajištěných dluhopisů, mezi nimiž je zmíněná banka největší, řeknou, že nedají vlastní nabídku, může Sazka využít některou z těch, které jsou nyní na stole.

 

Právě se děje

Další zprávy