Hušák: Nabízel jsem, že odejdu. Nesplnili mé podmínky

Zdeněk John
19. 4. 2011 7:20
Exkluzivní rozhovor se šéfem Sazky Alešem Hušákem
Aleš Hušák. V čele Sazky je 16 let. V těchto dnech se pětapadesátiletý manažer pokouší zvládnout nejtěžší chvíle v kariéře u loterijní firmy. Společnost je v úpadku, zajímají se o ni silné finanční skupiny.
Aleš Hušák. V čele Sazky je 16 let. V těchto dnech se pětapadesátiletý manažer pokouší zvládnout nejtěžší chvíle v kariéře u loterijní firmy. Společnost je v úpadku, zajímají se o ni silné finanční skupiny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Své soupeře v boji o Sazku vidí jako motorkáře, kteří se rychlostí 200 km/h řítí přímo proti zdi. Aleš Hušák vůbec nepůsobí dojmem člověka dohnaného úpadkem firmy do defenzivy, natož do kouta. Spíš naopak.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz generální ředitel nejstarší loterijní firmy v Česku popisuje, jak  vidí snahu konkurence rozjet vlastní loterii, mluví o svém platu nebo o okolnostech, za nichž byl připraven z firmy odejít.

Celou hodinu, po kterou interview v sídle Sazky trvalo, mluvil Hušák velmi klidně a jen výjimečně některou z vyřčených formulací upravoval, aby vyzněla lépe.

Pane řediteli, říkáte, že boj o Sazku bude dlouhá šachová partie. Co se teď hraje: otevření, střední hra, nebo koncovka?

Jsme na samém začátku. Obě strany vyndaly své první figury. Oni udělali první tah. Je beru jako bílou stranu a my jsme odpověděli protifigurou.

Pracujete na reorganizačním plánu Sazky?

Ano. Předložíme ho, jak to vyžaduje zákon.

Můžete o něm už něco říct?

Ne. Uznáte sám, že bude možné ho opravdu zformulovat až ve chvíli, kdy bude známo, kdo jsou vlastně věřitelé Sazky. Kdo se všechno přihlásil. Až proběhne přezkumné řízení, která pohledávka bude validní a která ne.

Dokážete alespoň odhadnout, kolik procent hodnoty pohledávek budou muset odepsat jejich majitelé? Zda to třeba bude 80 procent?

Jistě chápete, že toto nechci říci, navíc tak daleko ještě ani nejsme. Pochopitelně mám svoje představy, to zas nebudu dělat hlupáka, ale jak jsem říkal, je to šachová partie a toto může být předmětem obchodování v ní.

Spolupracujete na tomto plánu s Pentou nebo s eInvestem?

Můžu vás ujistit, že na reorganizačním plánu pracuje Sazka sama. A stoprocentně mohu odmítnout, že na něm spolupracujeme s některým z věřitelů, a Penta i eInvest patří mezi naše věřitele. Možná ale že si na toho někoho najmeme. Já vlastně ani nevím, proč se teď říká, že spolupracujeme s Pentou…

Asi proto, že jste od ní chtěl dostat úvěr 2,5 miliardy na záchranu Sazky…

To ano, v té době, v jiné situaci. Ale to už neplatí.

Teď už mezi Sazkou a Pentou žádná spolupráce není?

Ne. Možná mezi akcionáři a Pentou ano. Společnost patří akcionářům. My se zcela jistě budeme dívat na to, co chce většinový akcionář, budeme naslouchat i minoritním, i když musím říct, že to, co říká někdo, komu patří dvě procenta, to není důležité.

Tržby jdou nahoru

V jakém stavu je Sazka? Asi zřejmě v horším než před krizí. Tržby z dobíjení mobilů padly na nulu. Jak je to u loterií?

Tržby jdou nahoru.

Padly v některém z týdnů v době krize třeba na 25 procent toho, co lidé prosázeli před propuknutím finančních potíží?

To nemohu říct. Ani nechci kvůli konkurenci. Jen potvrzuji vaše slova, že zcela jistě to není žádná lehká situace.

Kolik peněz by potřebovala Sazka k obnovení úplného chodu?

To není o penězích, ale o důvěře v loterijní firmu. Tržby teď rostou. Peníze potřebujeme, to samozřejmě, a asi i víme, kolik to činí.

Ale rozjetí Sazky je o obnovení důvěry. Já jsem pánům z druhé strany nabídl rezignaci, skoro před měsícem. Měl jsem tři podmínky, jedna z nich byla, pokud to vyndají z insolvenčního řízení. Protože jsem se domníval, že toto řízení Sazka neumí přestát, právě kvůli důvěře lidí.

Může se Sazka vrátit na tržby před krizí?

Ano. Ale nevím, za jak dlouho. Nikdy jsem takovou situaci nezažil. Do doby, než přišel dopis doktora Ječmínka (o chystaném úvěru od Penty a eInvestu ve výši 2,5 miliardy - pozn .red.), jsme fungovali normálně.

Fortuna říká, že v červenci může nabídnout hru podobnou sportce. Jakou má šanci, když se podaří do té doby sportku plně oživit?

Nulovou.

A jakou, když bude mít Sazka i nadále současné potíže. Sebere vám dvacet, třicet procent trhu?

To neumím říct. Podívejte se, když začínalo Eurolotto, a to byla dobře připravená loterie, tak dosáhla týdenních tržeb šest milionů a pak šla dolů. Sportka dělala mezi 80 a 100 miliony týdně. Neumím to prostě říct.

Když ale bude sportka fungovat normálně, nemají žádnou šanci.

Sazka není mlékárna Radlice

Jak vnímáte to, že Penta nabízela pomoc Sazce a nyní urychluje její Fortuna spuštění svých číselných loterií, které mají využít potíží Sazky?

To vnímám jako problém, pochopitelně. Ale neumím s tím nic dělat. Já neumím říct Pentě zastav svoji loterii.

Od začátku, kdy jsme se vrátili s panem Dospivou (jeden z majitelů Penty - pozn. red.) k jednomu stolu, jsem říkal, že vidím toto jako problém. Na druhou stranu, pokud by se podařilo najít nějaký model, kdy by mohly vedle sebe tyto dvě loterie povoleným způsobem fungovat, pak by to mohlo být ku prospěchu obou. Ale situace je v tuto chvíli úplně jiná.

Musím ale říct, že i když mé spory s Pentou byly jakékoliv povahy a já ji na počátku vnímal jako nepřátelského investora, tak Penta nikdy neudělala kroky, jako udělal pan Vítek nebo pan Komárek. To je třeba taky říct, když to porovnáváte.

Nejstrašnější je, že pan Komárek si hraje na právníka, i když jím není. Nejspíš je obklopen lidmi, kteří mu nutí nesmyslné kroky. On řekl chceme insolvenci, abychom se zbavili akcionářů. To byl jeho argument. Já mu říkal, že když to pošlou do insolvence, tak Sazku potopí. To je zodpovědnost pana Vítka, pana Komárka a dnes už i Kellnera. Sazku posílají čím dál hlouběji.

Dnes už otevřeně mluví o konkurzu, že tu společnost vykoupí. Oni vůbec netuší, o čem mluví. Oni si to představují jako nepřátelské převzetí mlékárny Radlice.

Nepochopili, že tahle společnost funguje jinak, nikdy nepochopili její logiku a její veřejnoprávnost. Za to, v jaké jsme situaci, mohou oni tím, že nepřijali moji nabídku na rezignaci (já jsem řekl, nebudu vám překážet) výměnou za to, že nepošlou Sazku do insolvence. Tedy nemohu z toho obviňovat pana Kellnera, ten u toho tehdy ještě nebyl.

Mluvil jste osobně s panem Kellnerem?

Ano. My se s Kellnerem známe.

Myslím o Sazce…

O Sazce ne. Vlastně ano, před osmi lety, kdy jsme jednali s televizí Nova, tak ano. Ale o této situaci Sazky nikoliv.

Jaká je role Martina Ulčáka? On vlastní síť trafik Geco Tabák…

Nevlastní.

Dobrá, je spolupodílníkem...

Není. To, že to vlastní jeho kamarádi, neznamená, že má podíl v Geco.

Tedy takto: Jak se díváte na to, že Geco Tabák jedná s Fortunou o tom, že jí poskytne trafiky pro její nové terminály, i když už tam stojí ty, na kterých se sází hry Sazky?

Kdybych já byl ve Fortuně a Sazka v situaci, v jaké je, chovám se stejně. Využívají pochopitelně situace.

Platy zaměstnancům vyplácíte normálně?

Ano.

Už jste vyrovnali dluh, který máte vůči České televizi za vysílání tahů loterií?

Ne. Televize si ho musí přihlásit jako pohledávku.

A jednáte s televizí alespoň o tom, aby vysílání zachovala?

My bychom byli rádi, kdyby vysílali, ale je to na nich. Neumíme to ovlivnit, my jim bohužel neplatíme.

Máte informace o tom, jak běží správní řízení o odejmutí licence Sazce, které vede ministerstvo financí?

Jistě, máme. Předali jsme všechny informace, čekáme na tah z jejich strany. Musí nám poslat nějaké vyrozumění, jak bude řízení pokračovat.

Zavedl jste určitě nějaké úspory. Jaké třeba?

Šetříme, kde můžeme. Společnost šetří, kde může.

Už jste prodali služební Bentley?

My nemůžeme nic prodávat.

Dobře: požádali jste správce, abyste mohli prodat tento vůz?

Na Bentley jsme se neptali, protože nabídky, které jsme dostali, byly pod cenou. Ale právě s insolvenčním správcem projednáváme prodej majetku z jedné dceřiné společnosti.

V další části rozhovoru Aleš Hušák mluví o tom, čeho chce v Sazce ještě dosáhnout, o svém platu, domě na Menorce nebo o důkazu, který si schovává na PPF či KKCG. Čtěte druhý díl rozhovoru Aktuálně.cz se šéfem Sazky - najdete ho ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy