Vrchní soud zklamal Hušáka. Cupka zůstal správcem Sazky

Zdeněk John
12. 4. 2011 16:16
Vrchní soud odmítl argumenty loterijní firmy proti insolvenčnímu správci.
Foto: Jan Langer

Praha - Vrchní soud zamítl odvolání loterijní společnosti Sazka proti tomu, aby insolvenčním správcem ve firmě byl advokát Josef Cupka.

Cupku za správce vybral Městský soud v Praze, který poslal Sazku předminulý týden do úpadku. Sazka proti Cupkovu jmenování protestovala proto, že ho měla za podjatého ve prospěch jednoho ze zájemců o Sazku KKCG Karla Komárka. Nově viděla také problém v tom, že je Cupka advokátem a mohl by se dostat kvůli tomu do konfliktu zájmů.

Vrchní soud Sazce nevyhověl a její návrh zamítl. "Sazka má jiný názor a je o něm přesvědčena. Nicméně rozhodnutí soudu samozřejmě respektuje," reagoval mluvčí firmy Jan Tuna.

Role insolvenčního správce nyní bude důležitá. Na konci třicetidenní lhůty pro přihlašování pohledávek totiž bude dluhy rozdělovat na sporné a nesporné, tím do jisté míry může ovlivnit poměry ve věřitelském výboru, klíčovém uskupení v úpadkovém řízení. Zde se bude rozhodovat o reorganizaci Sazky.

Cupkova role: televize i mzdy

Cupka byl předběžným insolvenčním správcem a je jím i nyní po prohlášení úpadku. Nejnověji například zamítl žádost, aby Sazka směla ukončit televizní vysílání tahů svých loterií. Sazka totiž dluží České televizi zhruba deset milionů korun a nyní tedy musí najít cestu, jak peníze uhradit.

Insolvenční správce kontroluje veškeré finanční toky v loterijní firmě. V pondělí například zjišťoval, zda všichni zaměstnanci Sazky dostali své mzdy za březen (Sazka je v pořádku vyplatila).

Firmy i jednotlivci dosud podle údajů v insolvenčním rejstříku přihlásili zhruba 140 pohledávek za Sazkou v celkové hodnotě přesahující dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy