Peníze pro Sazku jsou připravené. Kdo zaplatí, zvítězí

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 4. 2011 15:05
Věřitelé znovu nabízí Sazce peníze, Sazka je opětovně odmítla, vyzvala ke stažení "šikanózních" pohledávek
Sídlo společnosti Sazka.
Sídlo společnosti Sazka. | Foto: Jan Langer

* Doplnili jsme stanovisko Sazky: Sazka opětovně odmítá peníze od PPF a KKCG s odkazem na insolvenční zákon * Loterijní firma žádá věřitele, aby stáhli "šikanózní" pohledávky

Praha - Finančně vyždímaná společnost Sazka stojí v situaci, kdy se dvě velké a silné skupiny přetahují o to, kdo jí poskytne hotovost na znovurozběhnutí firmy. Ale stále víc se ukazuje, že prosadit nabídku PPF s KKCG v řádu stovek milionů, nebo jinou více než dvoumiliardovou od Penty s eInvestem, bude extrémně obtížné.

Přijetí nabídky by totiž rozhodlo do značné míry souboj o to, kdo Sazku získá.

Sazka bojuje o sázkaře, přichází o další a další terminály, tržby od mobilních operátorů už přenechala konkurenci. Soud vyhlásil úpadek firmy a nyní se rozhoduje, kdo získá navrh ve výboru věřitelů, který rozhodne o dalším postupu v likvidaci dluhů.

"Prozatímní věřitelský výbor projednal s insolvenčním správcem společnosti Josefem Cupkou možnosti poskytnutí finančních prostředků, které Sazka nutně potřebuje na běžný provoz," uvedl mluvčí společnosti KKCG Dan Plovajko.

Dodal, že KKCG a PPF jsou nadále připraveny poskytnout Sazce potřebnou hotovost a že tento návrh je podle dvou největších věřitelů firmy zcela v souladu s insolvenčním zákonem.

Prozatímní výbor tvoří zástupci společností KKCG, Moranda, Siderius, GTECH Corporation a Česká spořitelna. Pohledávky Radovana Vítka, který na Sazku podal první insolvenční návrh v půlce ledna, odkoupila skupina PPF.

Sazka je jiného mínění. "Sazka má naprosto stejné cíle, jaké deklarovali zástupci některých členů prozatímního věřitelského výboru, tedy zachování provozu, běžné činnosti a opětovné získání důvěry společnosti," uvedl v prohlášení mluvčí Sazky Jan Tuna, ale jménem firmy opětovně odmítl finanční pomoc od PPF a KKCG.

Sazka vyzvala věřitele, aby stáhli pohledávky, které označuje za šikanózní. Peníze od PPF a KKCG není podle ní možné přijmout kvůli zakázanému zvýhodňování věřitelů.  Představenstvo firmy se nabídkou bude zabývat na svém příštím zasedání.

Mezi věřiteli se v úterý poprvé objevil někdo z akcionářů. Pohledávku ve výši 3,8 milionu korun přihlásil u soudu Český olympijský výbor. Jde o výtěžek, který měl menšinový akcionář od Sazky získat jako příspěvek na svou činnost.

Soud poslal Sazku do insolvence poté, co vlastní návrh podal na konci března i její šéf Aleš Hušák. Nyní běží třicetidenní lhůta na přihlášení dalších věřitelů firmy. Sazka smí samostatně rozhodovat pouze o transakcích do půl milionu korun, vyšší částky musí požehnat insolvenční správce.

KKCG spolu s PPF podmiňují pomoc Sazce odchodem generálního ředitele Aleše Hušáka a změnami ve vedení největšího akcionáře Sazky ČSTV. Ten má už 18. dubna svou valnou hromadu.

 

Právě se děje

Další zprávy