Sazka potvrdila, že má fax z Londýna o obřím dluhu

Zdeněk John
18. 4. 2011 13:33
Držitelé dluhopisů Sazky se přihlásili o své peníze
Dříve Sazka peníze rozdávala (na snímku generální ředitel Aleš Hušák při předávání ceny za nerealizovaný scénář na Českém lvu). Teď je bude potřebovat k vlastní záchraně.
Dříve Sazka peníze rozdávala (na snímku generální ředitel Aleš Hušák při předávání ceny za nerealizovaný scénář na Českém lvu). Teď je bude potřebovat k vlastní záchraně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

* Ke dvěma miliardám dluhů přibude dalších více než pět - za dluhopisy * Sazka potvrdila, že oznámení o zesplatnění dluhopisů přišlo

Praha - Loterijní firma Sazka potvrdila, že dostala z Londýna oznámení o okamžitém splacení dluhopisů, které vydala kvůli stavbě arény v Praze - Libni.

Až dosud firmy a lidé, kterým loterijní společnost Sazka dluží nějaké peníze, přihlásili u Městského soudu v Praze pohledávky za více než dvě miliardy korun. Teď se situace dramaticky mění.

Zajišťovací agent držitelů dluhopisů, londýnská The Bank of New York Mellon, poslal Sazce oznámení, že okamžitě žádá peníze za dluhopisy, už v pátek. Fax dorazil podle důvěryhodných informací Aktuálně.cz v 17:33 tuzemského času.

Sazka však do pondělí nepotvrdila příjem klíčového dokumentu. Nyní už přiznává, že ho má.

Držitelé dluhopisů budou chtít zesplatněné dluhopisy přihlásit jako pohledávku v rámci insolvenčního řízení se Sazkou.

Znamená to, že Sazka nedluží jen dvě miliardy, ale o dalších zhruba 204 milionů eur (v přepočtu asi pět miliard korun) víc. Dohromady tedy přes sedm miliard korun.

Většinovými držiteli dluhopisů jsou přitom podle údajů, které samy uvádějí, společnosti kontrolované investičními skupinami PPF a KKCG Petra Kellnera a Karla Komárka.

"Můžeme potvrdit, že v souladu s dluhopisovou dokumentací investiční skupina KKCG spolu s dalšími držiteli dluhopisů dala instrukci správci dluhopisů k jejich okamžitému zesplatnění," řekl už ve čtvrtek k informacím Aktuálně.cz mluvčí Komárkovy KKCG Dan Plovajko.

Úder před jednáním ČSTV

Informace o zesplatnění dluhopisů přišla krátce před tím, než většinový akcionář (ČSTV) v sobotu hlasoval na své valné hromadě o dalším postupu v záchraně Sazky, ale také o osudu samotného ředitele firmy Hušáka. Její průběh to příliš neovlivnilo, valná hromada skončila patem mezi Hušákovým táborem a jeho oponenty.

Je to ale především důležitý moment proto, že při první schůzi věřitelů 26. května se budou nově rozdávat karty. Trumfy dostane do ruky ten, kdo bude mít mezi věřiteli největší procento pohledávek. Mezi tzv. zajištěnými pohledávkami (to jsou právě dluhopisy kryté halou a také pozemky, na kterých aréna stojí) tak budou beze všech pochybností kralovat PPF a KKCG.

Jejich pozice oproti dalšímu zájemci - Pentě a eInvestu, kteří vystupují společně pod hlavičkou firmy Gladiolus - bude velmi silná.

Jako zájemci o Sazku stojí však přesto na tenkém ledě. Sazce totiž velmi rychle ubývají příjmy, přišla o tržby z dobíjení mobilů, dramaticky klesly výnosy z loterií (odhaduje se, že na úroveň 25 procent), stát spustil správní řízení o odejmutí licence k loteriím.

Kellner ani Komárek si nemohou být jisti, v jakém stavu Sazku dostanou, i kdyby se jim nakonec podařilo Pentu přetlačit.

Pohledávky, které kupuje Penta

Penta může podle informací známých do této chvíle přihlásit pouze nezajištěné pohledávky v řádu stovek milionů. Koupila za 140 milionů pohledávku ČSTV vůči Sazce a už v lednu nalila do loterijní společnosti spolu s eInvestem necelých 300 milionů na tehdejší splátku dluhopisů. Penta podle informací Aktuálně.cz přihlásí obě tyto sumy u soudu jako pohledávku.

Penta se ve čtvrtek obrátila na všechny akcionáře Sazky dopisem. Podepsali ho Marek Dospiva, partner Penty, a Martin Ulčák (eInvest). V dopise, který je brán jako oficiální nabídka na Sazku, opětovně slibují, že po reorganizaci zůstane současným akcionářům 30 procent firmy a na sport že budou posílat 300 milionů ročně. "Řešení stávajícího stavu Sazky je ve spolupráci s akcionáři," píší Dospiva a Ulčák. "Na jedné straně stojí tzv. zájemci, kteří přispěli svými kroky k znehodnocení majetku akcionářů, na druhé straně naše společnosti, které nikdy neusilovaly o nepřátelské převzetí."

Penta a eInvest zdůrazňují, že narozdíl od PPF a KKCG už poskytly sportovním svazům peníze - výměnou za zmíněnou pohledávku za Sazkou ve výši 140 milionů.

Rozhodne schůze věřitelů

Květnová schůze věřitelů rozhodne o tom, jakým způsobem se naloží s dluhy Sazky. Půjde o to, kdo předloží záchranný plán a kdo tedy bude řídit případnou reorganizaci.

O ní usiluje Penta (chtěla by reorganizaci řízenou dlužníkem, tedy Sazkou) i PPF a KKCG (požadují reorganizaci věřitelskou, tedy takovou, která by byla pod jejich taktovkou).

Sazka v úpadku

Sazka je nyní v úpadku a stále ještě běží 30denní lhůta na přihlašování pohledávek. Až skončí, insolvenční správce rozhodne, které jsou nesporné a které sporné.

Mezi pohledávkami jsou už nyní stamilionové částky firem Moranda, Siderius (dříve patřily Radovanu Vítkovi, nyní PPF), KKCG, ale také České spořitelny, mobilních operátorů, majitele sítě terminálů Sazky společnosti Gtech a další. U soudu se přihlásily desítky trafikantů kvůli kaucím, které u Sazky mají, a také dva výherci větších částek, kterým Sazka neposlala vyhrané miliony. Jsou to však výhry, na které má loterijní firma podle zákona ještě čas.

Sazka dluží i státu za správní poplatky. Podle údajů ministerstva financí činí tento dluh (není ještě celý po splatnosti) 75 milionů korun.

Kvůli neplacení za televizní přenosy z tahů loterií vede Sazka jednání s Českou televizí. Její mluvčí uvedl, že Sazka včas nezaplatila v prosinci minulého roku, podle údajů Aktuálně.cz jde zhruba o deset milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy