Malí akcionáři Sazky se snaží kazit Hušákovi plány

Veronika Skálová Zdeněk John, Veronika Skálová
12. 4. 2011 9:20
Akcionáři zbavili Hušáka vlivu v Zeleném ostrově, další na řadě je Bestsport
Zelený ostrov vlastní firmu Bestsport, majitele a provozovatele O2 Arény.
Zelený ostrov vlastní firmu Bestsport, majitele a provozovatele O2 Arény. | Foto: Bestsport

Praha - Přetahovaná o vliv nad insolvenčním řízením loterijní společnosti Sazka pokračuje. Proti jejímu šéfovi Aleši Hušákovi podnikli protitah minoritní akcionáři.

Jak informoval server iHNed.cz, v pondělí odvolali výkonnou radu občanského sdružení Zelený ostrov, které je jednak propojené se Sazkou, ale především vlastní firmu Bestsport, tedy majitele a provozovatele O2 Arény. Prostřednictvím Bestsportu pak Sazka financuje dluhy, které při výstavbě haly vznikly.

Valná hormada odvolala tři členy výkonné rady Zeleného ostrova a zvolila jednoho člena nového vedení, kterým se stal Petr Hrubec, generální sekretář Českého olympijského výboru (ČOV).

"Podařilo se nám prosadit, aby v občanském sdružení Zelený ostrov měli možnost všichni členové blokovat rozhodnutí, která by měla zásadní vliv na insolvenční řízení se Sazkou," potvrdil Aktuálně.cz místopředseda olympijského výboru Jiří Kejval.

ČOV jako menšinový akcionář Sazky se obává, že by Hušákovo vedení loterijní fírmy mohlo přihlásit obří pohledávku - přibližně ve výši pěti miliard korun - která by zamíchala poměry mezi dlužníky Sazky. Až dosud jsou největšími PPF a KKCG, nově by se jím mohl stát také Bestsport. Kejval Aktuálně.cz potvrdil, že odvolání vedení Zeleného ostrova byl pouze první krok, další budou následovat.

Plán na zvrácení sil v insolvenčním řízení potvrdil iHNed minulý týden zdroj ze skupiny Penta. Ta se spolu s E-Investem Martina Ulčáka těší naopak přízni Aleše Hušáka a jeho věrných. "Do insolvenčního řízení Sazky bude v dohledné době přihlášena velká pohledávka, řádově miliardová, která bude protiváhou pohledávek PPF a KKCG. Pohledávka bude pocházet z okruhu akcionářů Sazky, sportovních svazů. V tom nyní spočívá naše taktika," uvedl zdroj serveru.

Další krok: získat vliv v Bestsportu

Dalším krokem minoritních akcionářů bude pokus o ovládnutí firmy Bestsport. V čele jejího představenstva nyní stojí Rostislav Neuvirt z ČSTV a Aleš Hušák. Minulý týden podalo představenstvo na vlastní firmu insolvenční návrh. Kejval však tvrdí, že se to stalo bez požehnání akcionářů.

Ti nyní připravují valnou hromadu Zeleného ostrova, která by měla záměr potvrdit, další na řadě je valná hromada Bestsportu, kde by mělo dojít k výměně vedení společnosti.


 

Právě se děje

Další zprávy