Aleš Hušák předešel pokusu o odvolání z čela Sazky

Zdeněk John
14. 4. 2011 17:11
Ředitel Sazky zrušil schůzi představenstva. Členové jednali s věřiteli o jeho odvolání
Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek - předseda a místopředseda představenstva Sazky, dnes stojící na opačné straně barikády
Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek - předseda a místopředseda představenstva Sazky, dnes stojící na opačné straně barikády | Foto: Ludvík Hradilek

* Někteří členové představenstva chtěli testovat, zda je v jejich silách odvolat Aleše Hušáka * Hušák se zmiňuje o dalším, třetím investorovi pro Sazku, má jím být The Bank of New York Mellon, dluhopisový agent

Praha - Tlak na odstoupení předsedy představenstva a generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka se před sobotní valnou hromadou většinového akcionáře loterijní firmy ČSTV stupňuje.

Ten ale podniká sám řadu kroků, aby svým protivníkům sebral vítr z plachet. Například dosáhl toho, že předsednictvo ČSTV žádá o svolání mimořádné valné hromady společnosti Sazka. Na programu má být jediný bod: Odvolání člena představenstva Romana Ječmínka. Důvod je ten, že Ječmínek nevystupuje v souladu se zájmy hlavního akcionáře, tedy ČSTV.

Hušák také zrušil dnešní zasedání představenstva Sazky poté, co se někteří členové vedení firmy sešli se zástupci PPF a KKCG, největších věřitelů a zároveň zájemců o převzetí Sazky. Hušák tyto věřitele označuje na "nájezdníky".

"Během dnešního odpoledne jsem se dozvěděl, že se uskutečnila řada schůzek některých členů představenstva s našimi věřiteli, na kterých byla diskutována otázka mého odvolání," píše Hušák v oznámení o zrušení schůze představenstva jeho členům.

Text dopisu má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Šéf Sazky navíc médiím rozeslal jiný dopis, adresovaný Petru Kellnerovi, Jiřímu Šmejcovi (oba PPF) a Karlu Komárkovi (KKCG). Opětovně je v něm vyzývá k veřejné diskusi, buď v televizi, nebo v O2 Aréně. "Navrhuji vám uspořádat veřejnou debatu, které se zúčastníte Vy, pane Kellnere, Vy, pane Komárku, pan Dospiva a já.... A zde budete moci Vy i já přednést své argumenty, svobodně a volně je diskutovat, především co týče budoucnosti Sazky. Pokud jste muži, pak tuto výzvu přijmete," píše Hušák.

6+1? Dosud to tak nebylo

Aby byl Hušák sedmičlenným představenstvem odvolán, je nutné podle stanov firmy, aby se pro tento krok rozhodlo všech zbývajících šest členů. Až dosud za Hušákem vždy stál například šéf hokejového svazu Tomáš Král. "Nevím, jak bych se rozhodoval na představenstvu, záleželo by na tom, jaké důvody by k odvolání byly," řekl Král Aktuálně.cz a potvrdil, že zprávu o zrušení představenstva dostal.

Hušák má z pozice šéfa představenstva právo zrušit jeho zasedání, aniž uvede důvod. Přesto v dopise uvádí dva. Kromě zmíněného pokusu o odvolání popisuje také hospitalizaci blízkého rodinného příslušníka, která mu znemožnila věnovat se ve čtvrtek naplno jednání představenstva.

"Pan Hušák právě jede do nemocnice mimo Prahu, kde byl hospitalizován s vážnou příhodou jeho tatínek," řekl Aktuálně.cz mluvčí Sazky Jan Tuna.

Hušák v dopise členy představenstva upozorňuje, že vítá jednání s věřiteli, protože to je možnost, jak Sazku přivést k reorganizaci, nikoliv ke konkurzu, tedy rozprodeji jejího majetku a faktickému konci firmy. Ale zároveň opakuje, že Sazka stále neuznala pohledávku, kterou dříve uplatňoval Radovan Vítek a kterou později přepustil PPF.

SMS pro Ječmínka

O zrušení představenstva se dozvěděli všichni jeho členové zmíněným dopisem, až na místopředsedu Romana Ječmínka, který dostal od Aleše Hušáka krátkou textovou zprávu na mobil.

"Myslím, že pan doktor Hušák měl panický strach z toho, že by se jednalo o jeho odvolání. Neříkám, že by se pro něj našlo dost hlasů, ale někteří členové by pro jeho odchod byli, to vím," uvedl Ječmínek.

Generální ředitel Sazky také v dopise informuje o zatím blíže nespecifikované třetí nabídce pro Sazku. O loterijní firmu nyní bojují dva tábory: PPF a KKCG na jedné straně a Penta s eInvestem na druhé straně. Obě v tomto týdnu zformulovaly novou nabídku akcionářům.

Třetí nabídkou může být podle zdrojů Aktuálně.cz londýnská The Bank of New York Mellon, zajišťovací agent držitelů dluhopisů Sazky, na kterého se loterijní firma včera obrátila s otázkou, zda nechce vstoupit do hry o Sazku. Z formálních důvodů to Sazka musela udělat, ve chvíli, kdy se jí nabízejí investoři, musí podle insolvenčního zákona oslovit právě držitele dluhopisů.

"To, že mají naši akcionáři najednou dvě soupeřící nabídky a třetí očekávám, je dobře," píše Hušák a slibuje, že po valné hromadě ČSTV svolá nejen představenstvo, ale také valnou hromadu Sazky. "Jak jsem již řekl, své odpovědnosti se nijak nevyhýbám a navíc, jak víte, své názory říkám poměrně otevřeně. Svolám představenstvo při dodržení Jednacího řádu co nejdříve po Valné hromadě ČSTV," uvádí Hušák.

 

Právě se děje

Další zprávy