Sazka: Jeden hot, druhý čehý. ČSTV nahrál Hušákovi

Zdeněk John
16. 4. 2011 18:22
Valná hromada většinového akcionáře Sazky rozhodovala o strategii pro příští týdny
Šéf Sazky Aleš Hušák na klíčovém jednání většinového akcionáře firmy, kterou řídí. Na valné hromadě ČSTV byl čas i na kávu.
Šéf Sazky Aleš Hušák na klíčovém jednání většinového akcionáře firmy, kterou řídí. Na valné hromadě ČSTV byl čas i na kávu. | Foto: Ondřej Besperát

* ČSTV se radil, jak postupovat v kauze Sazka * Návrh na odvolání Aleše Hušáka prošel jen v jedné komoře, naopak druhá komora a početně silné svazy stojí za ním * Hušák pro Aktuálně.cz: Vnímám to jako silný mandát

Nymburk - Valná hromada většinového akcionáře Sazky nedokázala schválit usnesení, ze kterého by bylo jasné, zda má loterijní firmu z dluhů vyvést Aleš Hušák, dosavadní předseda představenstva a generální ředitel, nebo zda ČSTV přijme pomoc zvenčí od některého z investorů.

To je do značné míry úspěch Aleše Hušáka, protože další kroky většinového akcionáře Sazky budou na výkonném výboru ČSTV, který je mu nakloněn. "Je to geniální rozhodnutí, umožňuje představenstvu a výkonnému výboru dělat v podstatě všechno, co potřebuje a co chce," řekl Hušák po zasedání.

Valnou hromadu ČSTV tvoří dvě komory. Ty se však nedokázaly shodnout na řešení situace kolem Sazky a na podpoře jednoho z investorů, které se o Sazku ucházejí. Vyzvaly pouze vedení ČSTV, aby předložilo analýzu, jaké dopady na akciový podíl v Sazce budou mít varianty, které jsou ve hře. Žádají také, aby vedení Sazky udělalo vše pro to, aby fungovala opět naplno. 

Komora sportovních svazů přijala návrh, aby vedení ČSTV podniklo kroky k odvolání Aleše Hušáka z čela Sazky (53 pro, 4 proti, zbytek se zdržel). Druhá komora, tělovýchovných jednot, se Hušáka podle očekávání zastala. Poměr hlasů byl 77:4 pro Hušáka.

"Vnímám to jako velmi silný mandát. Silnější, než jsem si myslel. Hlasovalo pro mne i dost zástupců z komory svazů. Důležité pro mne je to, že hlasy mi daly svazy jako fotbal, hokej, lyžování, tedy ty s největší členskou základnou. Jen fotbal tvoří asi polovinu všech členů ČSTV," řekl Aktuálně.cz Aleš Hušák.

V součtu obou komor se k Hušákovi přiklonilo 81 delegátů a proti němu 57. Devatenáct se zdrželo.

ČSTV se sice v odpolední části valné hromady pokoušelo najít řešení v patové situaci, ale nezdařilo se. Nešlo jen o postoj k Hušákovi, který přijel na valnou hromadu coby delegát zastupující ústecký region, ale především k otázce, jaké nabídce investorů zajímajících se o Sazku dát zelenou. Zda Pentě, či společnostem PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka. (další informace z valné hromady ZDE)

Penta se před valnou hromadou zaručila, že sportovním svazům nechá 30 procent Sazky a výtěžek na sport bude 300 milionů ročně. PPF a KKCG deklarovaly, že nechají akcionářům 20 procent firmy a 200 milionů ročně.

Sazka je od předminulého týdne v soudem prohlášeném úpadku, věřitelé přihlásili dosud u Městského soudu v Praze necelé dvě stovky pohledávek dohromady za dvě miliardy korun. V pátek však zajišťovací agent držitelů dluhopisů Sazky, londýnská The Bank of New York Mellon, oznámil Sazce, že žádá pro své klienty okamžitou výplatu dluhopisů. Dluhy Sazky tak naskočily na více než 10 miliard korun.

Většinovými držiteli dluhopisů jsou zmíněné investiční skupiny PPF a KKCG. Jejich souboj s Pentou o Sazku bude nyní pokračovat.

Dalším klíčovým datem souboje je termín, v němž skončí přihlašování pohledávek (30 dní po vyhlášení úpadku) a pak zejména 26. Květen, kdy se poprvé sejde schůze věřitelů. Na ní by se mělo rozhodnout o způsobu, jakým se Sazka vypořádá s dluhy. Zatím všichni mají zájem na reorganizaci firmy, ale zatímco Penta žádá reorganizaci řízenou Sazkou, PPF a KKCG chtějí operaci vést samy.

 

Právě se děje

Další zprávy