Miliarda dotací má zpoždění. Kvůli úředníkům

Petr Havel (spolupracovník redakce)
3. 4. 2008 16:10
Zemědělci si na peníze musí počkat do dubna
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zemědělcům, kteří hospodaří v chudších horských a podhorských oblastech na travních porostech, chybí oproti předchozím rokům na účtech více než miliarda korun. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) totiž ještě nezačal vyplácet podpory na takzvaná agroenviromentální (AEO) opatření žadatelům, kteří se v loňském roce přihlásili do Programu rozvoje venkova.

Podle legislativy EU je přitom možné vyplácet dotace již od počátku kalendářního roku. V ČR vyplácel v předchozích letech Fond dotace na AEO v prvních březnových dnech.

Zpoždění generuje veliké ztráty

Letošní zpoždění plateb se podle představitele Svazu marginálních oblastí Petra Krogmana "bohužel negativně promítne do zabezpečení krmiv pro zvířata, nákupu potřebných strojů i zahájených investic".

"Pro nás je to obrovská ztráta. Máme rozestavěnou stavbu hospodářské budovy a stavební firmy po mě chtějí peníze, s nimiž jsem počátkem března počítal. Musím také zaplatit zaměstnancům, za měsíc začíná zemědělská sezóna a na stavební práce bude méně času. Otázka dokončení stavby je pro přitom pro mě otázkou bytí a nebytí," podotýká jeden z postižených farmářů, Petr Bílek z Českolipska.

Fond mu má vyplatit zhruba dva miliony korun.

"Je to prostě tak, že zemědělci, kteří odvedli řádně svoji práci v sezóně 2007 v rámci Programu rozvoje venkova, za ni stále nedostali zaplaceno, byť náklady vynaložili již před téměř rokem," říká Krogman.

Fond nestíhá vyplácet dotace

Podle mluvčího SZIF Viléma Frčka nicméně Fond zahájil vydávání rozhodnutí o poskytnutí dotací na AEO již počátkem letošního února. " K 31. březnu 2008 bylo vydáno 5 866 rozhodnutí o poskytnutí dotace, z toho proplaceno bylo 4 791 žádostí v celkovém objemu 1,196 miliardy korun," tvrdí Frček.

Frček ovšem hovoří pouze o výplatách dotací v rámci dřívějšího systému Horizontálního plánu rozvoje venkova. V loňském roce ale přešla část zemědělců do nového Programu rozvoje venkova, který je pro ně výhodnější a především bude na rozdíl od předchozího systému pokračovat až do roku 2013. Sázka na invenci se ale nevyplatila.

Právě účastníkům nového programu Fond nevyplatil dosud ani korunu a zemědělci ani nemají rozhodnutí o tom, zda peníze vůbec dostanou.

Rozhodnutí začal přitom SZIF vydávat až v současné době. To je podle Frčka "zhruba o měsíc a půl dříve oproti předpokládanému termínu".

Možná v dubnu ...

První proplácení dotací se tak dá podle jeho slov očekávat v průběhu dubna. "Je však nutné upozornit, že náběh vydávání rozhodnutí a výplat bude postupný," zní alibi Fondu.

Zpoždění Fond odůvodňuje složitější administrací peněz v novém systému programu rozvoje venkova. O něm ale věděli úředníci SZIF od května loňského roku, stejně jako věděli o tom, kolik zemědělců do nového programu přechází.

Podle Krogmana jde konkrétně o 1422 zemědělců hospodařících na travních porostech z původních zhruba 3 600 žadatelů o tento typ dotace. Celková částka, o kterou tito zemědělci žádají, činí zhruba 1,1 miliardy korun. Řada z nich přitom patří mezi ekologické zemědělce, které ministerstvo zemědělství oficiálně podporuje.

"Přístup Fondu je ale s touto podporou v naprostém kontrastu," konstatuje Krogman.

 

Právě se děje

Další zprávy