Nevíte, komu obděláváte půdu? Můžete si najít vlastníka

Petr Havel (spolupracovník redakce)
30. 3. 2008 11:08
Od 1. dubna ministerstvo zpřístupní evidenci
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Od prvního dubna spouští ministerstvo zemědělství na Portálu farmáře v rámci informačního systému pro evidenci využití zemědělské půdy (LPIS) službu umožňující zemědělcům zjistit vlastníky pozemků, na nichž hospodaří. Potvrdil to první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

Podle Petra Habáně z odboru komunikace ministerstva půjde v první fázi o zkušební režim, který mohou využívat zatím jen registrovaní uživatelé zemědělské půdy. I tak jde ale o průlom v systému identifikace zemědělské půdy. "Registrovaní uživatelé budou moci zjistit, které pozemky, evidované dle Katastru nemovitostí, se nachází uvnitř jimi užívaných půdních bloků," konstatoval Habáň.

Navíc, pokud podle něj nenastanou v průběhu zkušebního provozu technické komplikace, bude systém dále obohacen o údaje ze souboru popisných informací z katastru. V první fázi, podle odhadů do konce letošního května, by bylo umožněno po prokliknutí pozemku v digitální nebo digitalizované vektorové mapě zobrazit vlastníka pozemku, evidovaného podle katastru.

"Protože vektorové mapy katastru se ale nachází jen na části území, bude do konce prvního pololetí 2008 zprovozněna i aplikace, která umožní vyhledat vlastníka pozemku dle zadaného čísla pozemku a katastrálního území," uvedl Habáň. Stoprocentně se ale zatím věřit zveřejněným datům nedá.

Aktualizace po třech měsících

"Uživatelé si musí uvědomit, že aktualizace dat katastru zatím probíhá v LPIS jen čtyřikrát ročně, rastrování map katastru nemovitostí není aktualizována pravidelně a pokud ano, pak jen na vybraných částech území ČR. Absolutně aktuální informace je třeba hledat na místně příslušném katastrálním úřadu, ale pro běžnou potřebu uživatelů zemědělské půdy je tato frekvence dostatečná," podotýká Habáň.

Po pěti letech od svého vzniku tak postupně začne LPIS kromě evidence vlastnictví a užívání půdy plnit roli, kterou měl mít podle dřívějšího ředitele ústředního pozemkového úřadu Jiřího Hladíka od samého počátku.

Hladík, v současné době představitel Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy (VÚMOP), považuje "zviditelnění vlastníků" pod uživatelskými bloky na výrazné zjednodušení připravovaných pozemkových a protipovodňových úprav.

"Identifikace vlastníků také pomůže zemědělcům, kteří musí jako podmínku pro příjem dotací prokázat právní důvod užívání půdy, čili musí mít s vlastníkem pozemků, na nichž hospodaří, nějaký smluvní vztah. Ale k tomu jej potřebuje znát," říká Hladík.

VÚMOP kromě toho podle něj v současné době dokončuje metodiku pro zakreslování krajinných prvků do LPIS, což je jeden z klíčových úkolů v systému evidence půdy pro tento rok. Také existence krajinných prvků v mapách pozemků je totiž podmínkou čerpání dotací.

V současné době spadá uživatelská evidence půdy do působnosti regionálních zemědělských agentur, správu evidence pozemků by ale měly převzít pozemkové úřady. To by podle současného šéfa Ústředního pozemkového úřadu Jaroslava Vítka v praxi znamenalo, že systém by byl prakticky okamžitě zpřístupněn všem zemědělcům, následně obcím a co nejdříve úplně všem. "My jsme schopni převzít LPIS hned, pokud nám agentury vrátí technické vybavení a lidi, které tam v minulosti z pozemkových úřadů přešli," zdůrazňuje Vítek. Celkem jde podle něj o 105 osob.

Snižování kompetencí a počtu pracovníků na pozemkových úřadech bylo v minulých volebních obdobích společným cílem ministerstva zemědělství, uživatelů půdy i zemědělských agentur. I díky tomu pak mohly některé zemědělské podniky hospodařit na pozemcích, které ani nebyly jejich, ani z nich nikomu neplatily nájem. Podle LPIS také zemědělci čerpali dotace, ačkoli systém nezobrazoval reálný stav užívání a vlastnictví pozemků.

Zpětný přechod kompetencí na pozemkové úřady by současné problémy výrazně omezil. "Naším cílem je vytvořit nezávislý, multifunkční a veřejný systém, který musí zobrazovat reálný stav," zdůrazňuje Vítek. Správu LPIS by mohly pozemkové úřady převzít zhruba od poloviny letošního roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy