Zemědělce čeká dvojitá dávka kontrol. Víc než žádá EU

Petr Havel (spolupracovník redakce)
17. 3. 2008 11:39
Zařídí jim je české úřady
Foto: David Macháček

Praha - Na téměř dvojnásobný počet kontrolních bodů při dodržování zásad správné zemědělské praxe se mohou od příštího roku připravit čeští zemědělci.

Jsou na tom hůře než jejich kolegové v zemích EU, protože Brusel takovou intenzitu nevyžaduje.

Kontroly dodržování zásad správného hospodaření v rámci tzv. cross-compliace (týkající se od roku 2009 také Česka) prosadila počátkem letošního února Evropská komise.

Dosud inspekce probíhaly také, zemědělcům však hrozily pouze pokuty. Napřesrok už budou moci přijít i o dotace z EU.

Papežštější než papež

V Česku totiž budou platit opticky stejné podmínky jako v zemích původní E15.

"Jenže v těchto zemích se kontroluje v průměru 100 položek, zatímco u nás by jich mělo být zhruba 180. Nevidím přitom jediný důvod, proč by měly být v ČR kontroly intenzivnější," podotýká soukromý zemědělec a jeden z poradců ministra zemědělství Josef Stehlík.

S vysokým počtem kontrolních bodů nesouhlasí ani předseda zemědělského výboru Jiří Papež.

"Legislativa EU žádný počet nestanovuje, pouze požaduje, aby bylo dosaženo konečného cíle, kterým je obecné dodržování zásad. Proto by bylo podle mého názoru správné soustředit se na stanovení menšího počtu důležitých kontrolních bodů tak, aby zároveň nebyla ohrožena výplata peněz z EU, ale aby nebyli zemědělci v ČR více než je tomu obvyklé v EU zatěžováni," podotýká Papež.

Za masivním počtem kontrolovaných položek vidí Papež snahu inspektorů odčerpat více peněz na zmiňované kontroly ze státního rozpočtu.

Podle Zbyňka Semeráda, ředitele odboru zdraví zvířat Státní veterinární správy ČR (SVS) ale počet kontrolních bodů vyšší intenzitu kontrol znamenat nemusí.

Ne vždy je to vítáno

"Vše záleží na tom, jak široce je ten který kontrolní bod pojímán. Může být například nižší počet bodů, ale každý z nich znamená kontrolu několika povinností nebo naopak vyšší počet kontrolních bodů, z nichž každý znamená prověrku jen jediné povinnosti," vysvětluje Semerád. SVS je přitom jedním z dozorových orgánů, který bude nad dodržováním cross-compliance bdít. Semerád navíc podotýká, že například povinnosti chovatelů zvířat budou veterináři kontrolovat stejně jako v současné době, i kdyby Unie specifickou kontrolu zásad správného hospodaření našim zemědělcům od příštího roku nenařídila.

"Rozdíl bude jen v tom, které položky se stanoví jako body přímo související s dodržováním správné zemědělské praxe," konstatuje veterinář.

Zemědělci ale vysvětlení dozorových orgánů nevěří a počet kontrolovaných položek považují za jednu z mnohých diskriminací tuzemského zemědělství vůči zemědělství v EU. "Každý kontrolní bod nad rámec směrnic EU je dalším byrokratickým zatížením již tak náročné administrativy a navíc přináší v mnoha případech i další finanční potřeby.

Kontroly zaměřené na lepší environmentální hospodaření ano, ale s racionálním vyhodnocením jejich míry a potřeby a především v souladu s EU tak, abychom v tomto prostoru neznevýhodňovali vlastní zemědělství," zdůrazňuje například vedoucí odboru evropské integrace Agrární komory ČR Jiří Felčárek.

Ten zároveň připomíná, že ministerstvo zemědělství v minulosti několikrát slíbilo podnikatelům v zemědělství snížení administrativní zátěže, což má v plánu také Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy