Pěstitelé rajčat dostanou podporu. Korunu na kilo

Petr Havel (spolupracovník Aktuálně.cz)
8. 3. 2008 12:45
Výrobky z rajčat to však nezlevní
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Čeští zemědělci dostanou letos finanční příspěvek zhruba 1000 korun za tunu vyprodukovaných rajčat.

Vyplývá to z nařízení, které tento týden schválila vláda a které počítá s celkovou částkou podpor producentům rajčat ve výši 12,7 milionu korun pro letošní rok.

Unie ustoupila

Nařízení by mělo začít platit od příštího týdne. Veškeré peníze jsou z prostředků EU v rámci takzvané oddělené platby za ovoce a zeleninu. Vyplácet je bude Státní zemědělský intervenční fond.

Tuto možnost vybojovali pro producenty průmyslových rajčat čeští vyjednavači v polovině června loňského roku v Lucemburku. Unie přitom původně již uvedenou podporu povolit nechtěla, neboť v rámci reformy evropského zemědělství by měly být postupně zcela odděleny dotace od produkce a převedeny do jednotné platby na plochu.

Jak přitom uvádí v odůvodnění vládního nařízení ministerstvo zemědělství, v Česku bude letos oddělená platba za ovoce a zeleninu poskytována "pouze pěstitelům rajčat pro další zpracování", nikoli na jiné komodity.

"Například platba pro hrušky a broskve je tak malá, že administrativa systému by byla výrazně finančně náročnější," konstatuje ministerstvo.

Kečupy levnější nebudou

Dotace producentům rajčat by měla přitom především udržet nepříliš významnou produkci rajčat v Česku. Drtivá většina rajčat k průmyslovému zpracování se totiž podle Petra Koflaka, člena představenstva společnosti Seliko Trading, která rajčata nakupuje i zpracovává, dováží ze zahraničí.

"U nás nejsou k pěstování rajčat vhodné klimatické podmínky, dodávky od tuzemských pěstitelů tak tvoří necelých deset procent naší spotřeby, i když bychom naše pěstitele rádi preferovali," konstatuje Koflak. Do Česka se přitom podle něj vozí rajčata především z Itálie a Číny.

"Podporu pěstitelům rajčat vítáme, ale například cenu výrobků z nich to vůbec neovlivní," podotýká představitel Selika. V současné době jsou navíc podle něj světové ceny rajčat oproti loňsku vyšší kvůli nižší sklizni právě v Číně. Kečupy nebo rajské protlaky tak podle Koflaka "rozhodně nebudou levnější minimálně do srpna letošního roku, tedy do nové sklizně".

 

Právě se děje

Další zprávy