Gandalovič uleví farmářům, vyhlásil válku byrokracii

Petr Havel (spolupracovník redakce)
21. 3. 2008 15:00
Ulevit chce sedlákům s papírováním
Petr Gandalovič
Petr Gandalovič | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zabránit nesmyslným byrokratickým povinnostem u nově navrhovaných zákonů, vyhlášek a nařízení a zároveň odstranit zbytečné požadavky na podnikatele v zemědělství ze současné legislativy je smyslem antibyrokratické komise ministra zemědělství.

V rozhovoru pro Aktuálně to potvrdil ministr Petr Gandalovič.

"Komise bude oponentem ministerstva při vyhodnocování administrativní zátěže pro farmáře, bude projednávat všechny nově připravované předpisy a vyjadřovat se k nim, přičemž stanovisko této komise bude plně směrodatné," zdůraznil ministr.

O kolik se díky činnosti komise byrokracie v zemědělství reálně sníží, je podle Gandaloviče v tuto chvíli těžké odhadnout.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také
Zemědělci mohou na farmách prodávat králíky či med

"My dosud ani nemáme zmapován objem možných změn v současných legislativních normách. Například ve Spojených státech je součástí formulářů, které vyplňují zemědělci, také informace, jak dlouho jeho zpracování trvá. Přál bych si, aby naše formuláře také tyto kvantifikace obsahovaly a až budeme takovou kvantifikaci mít, můžeme říci, o kolik se může byrokracie snížit," říká Gandalovič.

První setkání mají za sebou

Složení antibyrokratické komise, které se poprvé sešla koncem tohoto týdne, tvoří zástupci ministerstva a především nevládních zemědělských organizací, tedy Agrární komory ČR, Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), Zemědělského svazu ČR, Společnosti mladých agrárníků ČR a Svazu marginálních oblastí ČR. Předsedou komise je šéf ASZ Stanislav Němec.

Ten vidí základní cíl komise ve vytvoření antibyrokratického prostředí v českém zemědělství.

"Chceme dosáhnout toho, aby si jednotliví úředníci nevymýšleli nesmyslná opatření a neřídili se jen odbornými principy, ale prostým selským rozumem, a aby přemýšleli o tom, zdali jejich řešení neklade zbytečné požadavky na podnikatele," konstatoval Němec.

V průběhu dvou týdnů by se podle něj měla komise sejít už nad konkrétními podněty, které zemědělce nejvíc pálí a které by bylo možné změnit. 

Cíl: manuál "pro sedláka"

Podle člena komise a poradce ministra zemědělství  Josefa Stehlíka, hodlá také komise v nejbližší době zprovoznit "antibyrokratickou mailovou adresu" jako kontaktní místo pro sběr podnětů od zemědělské veřejnosti. Postupně by měl vzniknout antibyrokratický manuál pro sedláka.

Ten by měl podle Stehlíka mimo jiné popisovat, jaká práva má zemědělec vůči kontrolním orgánům a naopak, kde je hranice, kterou kontrolor nemůže překročit.

Prvním konkrétním zákonem, který hodlá komise antibyrokraticky prolustrovat, je současný návrh novely zemědělského zákona. Podle Němce totiž novela ukládá podnikatelům nové ohlašovací a evidenční povinnosti a při jejich nedodržení stanovuje mnohatisícové sankce.

Unie už ví a zná

Nadměrná byrokracie v zemědělství je problémem v celé unii. I proto se v lednu letošního roku také poprvé sešla antibyrokratická komise EU pod vedením bavorského premiéra Edmunda Stoibera.

Zatímco v Česku ještě není podle žádného parametru byrokracie zmapována, v řadě zemí příslušné informace mají. Z výsledků průzkumu u německých farmářů například vyplynulo, že jen nad podáním žádostí o dotace strávili farmáři ročně celkem 6,7 milionů hodin, což je při tamní hodinové mzdě cena (ztráta) 168 milionů eur ročně.

Na Hrad pospíchají další a další zákonodárci, stejně tak i Martin Říman.
Na Hrad pospíchají další a další zákonodárci, stejně tak i Martin Říman. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Senát schválil živnostníkům úlevy v podnikání

Evidence spojená s chovem dobytka zabere německým zemědělcům ročně 10,4 milionu hodin, což obnáší hodnotu 260 milionů eur. Podle studie zpracované z pověření holandského ministerstva zemědělství činila byrokratická zátěž holandských zemědělců v roce 2002 zhruba 430 milionů eur.

Úřady proto vyhlásily snížení byrokratické zátěže do pěti let o 25 procent. 

"Již počátkem roku 2006 bylo v rámci ministerstva zemědělství zrušeno, sloučeno nebo zjednodušeno 50 procent odborných zákonů," uvádí se v materiálu zemědělského svazu.

 

Právě se děje

Další zprávy