Zemědělci mohou na farmách prodávat králíky či med

Petr Havel (spolupracovník redakce)
20. 3. 2008 12:30
Novela zákona to konečně povolila
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Novela veterinárního zákona, která včera prošla třetím čtením v parlamentu, mimo jiné usnadňuje a výrazně rozšiřuje prodej zemědělských produktů "ze dvora", tedy přímo v areálu farem. Uvedl to předseda zemědělského výboru parlamentu Jiří Papež.

Podle novely mohou přitom zemědělci prodávat "v malém množství" drůbeží a králičí maso, zvěřinu, syrové mléko, čerstvá vejce a včelí produkty ve svém hospodářství a na tržištích, případně v prodejně nejbližší k příslušné farmě.

Pro čerstvé mléko k farmáři

Za malé množství se přitom podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna považuje maso z nejvýše 10 kusů drůbeže nebo králíků týdně, nejvýše 30 procent kusů odlovené zvěře ročně, množství mléka odpovídající denní spotřebě mléka v domácnosti spotřebitele, nejvýše 60 vajec týdně a maximálně dvě tuny včelích produktů ročně.

Zejména drobní zemědělci posun v podmínkách prodeje svých produktů vítají.

"Je to určitě krok správným směrem, nakonec prodej ze dvora podporuje i Evropská unie," říká tajemník Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Prase na zabijačku nekoupíte

"Jenom je škoda, že zákon také neřeší prodej prasat," lituje představitel soukromých sedláků. Právě o prasata od zemědělců je totiž ze strany lidí největší zájem. Legislativa nicméně umožňuje pouze domácí porážku prasat pro potřebu rodiny farmáře.

Podle Dubna nicméně prodej prasat ze dvora možný není a ani v budoucnosti možný nebude.

"To by totiž již bylo uvádění většího objemu masa do oběhu, a to s sebou nese zdravotní i hygienická rizika, nehledě na to, že v případě problémů by v praxi nebylo možné dohledat jejich původ," oponuje mluvčí veterinářů.

Podle Šebka by si ale každý zemědělec dal ve vlastním zájmu pozor, aby prodával kvalitní zboží. "Farmář není žádný anonymní výrobce, kdyby se jeho klient jednou zklamal, tak již by si u něj příště nic nekoupil," podotýká.

Novela veterinárního zákona také nově zavádí možnost, aby mohli farmáři chovající jeleny nebo daňky usmrcovat zvířata přímo na farmě. Zpřesňuje také podmínky přepravy zvířat, výkon veterinárního dozoru a podmínky obchodování se zvířaty.

 

Právě se děje

Další zprávy