Farmáři mohou slavit. Škrty dotací budou menší

Petr Havel (spolupracovník redakce)
15. 3. 2008 14:25
Ministři projednají zmírnění zemědělské reformy
Z výroby denně odjede 35 nových traktorů.
Z výroby denně odjede 35 nových traktorů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Brusel - Naděje na zachování většího kusu koláče z eurodotací svitla velkým farmám. To by vyhovovalo také řadě českých zemědělských podniků.

Návrh reformy evropské zemědělské politiky, tzv. "Health Check", dozná oproti první verzi představené Evropskou komisí na konci loňského roku změn.

Zhruba na polovinu by se například mohly snížit škrty dotací na podporu produkce pro největší zemědělské podniky. V případě příjmů nad 300 000 eur ročně měly být přitom kráceny o 45 procent. Zatím neoficiální údaje ale avizují možnost snížení jen zhruba o 22 procent.

O navrhovaných změnách by podle prvního náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče měla v pondělí jednat Rada ministrů zemědělství. Česko se přitom podle jeho slov na ní hodlá postavit proti "všem opatřením a omezením, která by mohla znevýhodnit jakoukoli skupinu podnikatelů v zemědělství na základě uměle vytvořených hledisek".

"Chceme, aby případné dopady byly srovnatelné ve všech regionech EU," zdůrazňuje Hlaváč.
 
To znamená, že Česko podpoří stanovení minimální plochy půdy, na niž by se škrty produkčních dotací vztahovaly. Naopak půjde poroti stanovení velikostních stropů.

Jak přitom připomíná Hlaváč, seškrtané prostředky by se neodváděly do Bruselu, ale bylo by je možné použít v Česku na jiné podpůrné programy.

Podle analýz ministerstva zemědělství by škrty velkým farmám podle původního návrhu Evropské komise postihly v Česku celkem 2014 zemědělských podniků hospodařící na 77 procentech zemědělské půdy, kterým by byly kráceny dotace na produkci o 3,25 miliardy korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy