Ekozemědělci dostanou přidáno. Podpoří to biovýrobu

Petr Havel (spolupracovník redakce)
25. 3. 2008 21:10
Zemědělci si polepší asi o 45 milionů korun
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zhruba 450 korun ročně navíc na hektar půdy dostanou napříště ekologičtí zemědělci hospodařící na trvalých travních porostech.

Počítá s tím novela nařízení vlády, které stanovuje podmínky pro čerpání dotací na takzvaná agroenviromentální opatření.

Tu má ve středu na stole vláda.

Rozvolnění podmínek

Novela také povoluje částečné rozorání travního porostu "za účelem zúrodnění".

Podle prvního náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče mohou díky tomu zemědělci jednou za pět let rozorat pětinu travního porostu tak, aby mohli pěstovat plodiny k výrobě krmných směsí.

"Termín seče se navíc posouvá až na konec srpna, což znamená, že zemědělci sklidí plnohodnotné krmivo a mají tak šanci být soběstačnější v produkci krmiv pro vlastní spotřebu, přičemž jde o ekologické krmivo," uvedl Hlaváč.

Do třetice přináší novela rozšíření podnikatelských možností povolením pastvy hospodářských zvířat na travních porostech v lokalitách, kde hnízdí chřástal polní.

Přibude 45 milionů korun

Podle představitele Svazu marginálních oblastí Petra Krogmana přispějí navrhovaná opatření ke zvýšení tuzemské produkce biopotravin.

"Dosud byli zemědělci omezování například tím, že pro ekologicky chovaná zvířata neměli dostatek ekologického krmiva. Zvýšením podpor pro ekologické zemědělce přichází na rozdíl od dosavadních spíše restriktivních opatření motivační prvek, který podporuje péči o životní prostředí," konstatuje Krogman.

Vyšší podpora se podle jeho odhadu týká zhruba 100 000 hektarů travních porostů. Zatímco současná dotace činí 71 eur na hektar, zvýšená podpora dosáhne 89 eur na hektar travních porostů pro čisté ekozemědělce. To v praxi znamená, že tito podnikatelé získají navíc zhruba 45 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy