Kellner koupil Vítkovy pohledávky. PPF chce Sazku

Sabina Slonková, Zdeněk John
21. 3. 2011 19:12
Souboj o loterijní firmu se zúžil na trojici Kellner - Komárek - Penta

* Doplněna informace, že PPF a Komárek údajně "budou v Sazce spolupracovat"

Praha - Největším věřitelem Sazky už není realitní magnát Radovan Vítek, ale nejbohatší Čech Petr Kellner.

PPF patřící Kellnerovi totiž koupila pohledávky v krachující loterijní společnosti, které vlastnil Vítek.

"Prodal jsem úplně všechno," uvedl Vítek pro Aktuálně.cz na dotaz, zda se transakce týká dluhopisů, ale i pohledávek, které Vítkovy firmy Moranda a Siderius koupily od Komerční banky a Raiffeisenbank.

Právě pohledávka Morandy odstartovala insolvenční řízení, které se Sazkou vede Městský soud v Praze.

Vítkovy pohledávky vůči Sazce dosáhly podle jeho údajů 2,5 až tři miliardy korun, ale za kolik je nyní prodal Kellnerovi neuvedl ani on, ani PPF.

PPF oficiálně sdělila, že své kroky koordinuje s dalšími věřiteli, zejména se skupinou KKCG Karla Komárka.

"Podle objektivních ekonomických parametrů je Sazka nyní v postavení 'společnosti v insolvenci', která není schopna dostát svým závazkům. Skupina PPF je přesto připravena podílet se na záchraně Sazky, na její finanční konsolidaci a na jejím nákladném rozvoji, a to včetně podpory českého sportu," uvedl mluvčí PPF Milan Tománek.

Opakování situace z doby před 10 lety

PPF tak dává najevo, že svůj úmysl získat Sazku myslí vážně.

Do jisté míry se opakuje situace kolem televize Nova z roku 2001. Také tehdy, když komerční televize byla v potížích, se potkali Petr Kellner a Karel Komárek. Tehdy to byl ostrý souboj, po kterém Nova patřila Kellnerovi, nyní PPF i Komárkova KKCG tvrdí, že budou spolupracovat.

Komárek je druhým největším věřitelem Sazky, podobně jako Vítek skoupil už dříve některé její dluhopisy.

KKCG je rovněž oficiálním zájemcem o Sazku, nabídla jejím majitelům, sportovním svazům, za dvoutřetinový podíl ve firmě zhruba 2,8 miliardy korun.

O Sazku se také uchází investiční společnost Penta, která se spojila s blízkým spolupracovníkem Aleše Hušáka Martinem Ulčákem. Penta a Ulčákův eInvest nabízejí Sazce několikasetmilionový úvěr, jehož poskytnutí ovšem musí schválit Městský soud.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák už dříve uvedl, že bez poskytnutí tohoto úvěru není Sazka schopna dál vést svou podnikatelskou činnost.

Sazka krátce po oznámení, že do hry vstoupila Kellnerova PPF, překvapivě oznámila, že obnoví veškerou loterijní činnost včetně vyplácení výher. V prohlášení pro média to bez dalších podrobností oznámil mluvčí Sazky Jan Tuna.

Aleš Hušák byl minulý týden v nemocnici po kolapsu, který ho postihl po zasedání mimořádné valné hromady. V pondělí nemocnici opustil.

Sazka se do finančních potíží dostala kvůli splátkám za výstavbu víceúčelové haly v Praze - Libni. V tuto chvíli nedokáže vyplácet výhry větší než půl milionu korun, zastavila dobíjení mobilů přes své terminály (které ji poskytovaly tržby v řádu miliard korun ročně). Městský soud má o tom, zda je v insolvenci, rozhodnout nejdříve 21. dubna, i když věřitelé žádají rychlejší rozhodnutí.

Návrh, aby Sazka byla prohlášena za insolventní, podali postupně Vítek, Komárek a nejnověji také místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy