Potvrzeno, Hušákův zástupce posílá Sazku do úpadku

Sabina Slonková, Zdeněk John
21. 3. 2011 11:40
Jeden ze statutárních zástupců loterijní firmy podal návrh na insolvenci
Roman Ječmínek a Aleš Hušák - dříve spojenci, teď se názory šéfa a místopředsedy představenstva Sazky radikálně rozešly
Roman Ječmínek a Aleš Hušák - dříve spojenci, teď se názory šéfa a místopředsedy představenstva Sazky radikálně rozešly | Foto: Ludvík Hradilek

* Dluhy Sazky k 10. březnu: u 26 firem dluží celkem 1,36 miliardy * Na web unikly návrhy smluv, díky kterým by si Sazka od Penty a eInvestu půjčila zhruba 1,5 miliardy * Komárkova KKCG podala návrh na ustanovení nového předběžného správce Sazky

Praha - Jeden ze statutárních zástupců loterijní společnosti Sazka podal kvůli zvyšujícím se dluhům firmy návrh, aby soud prohlásil Sazku za insolventní a povolil její reorganizaci.

Je to sice už třetí návrh na insolvenci v pořadí, ale v příběhu krachující Sazky naprosto klíčový. Může definitivně otevřít cestu k předání moci nad Sazkou z rukou generálního ředitele Aleše Hušáka největším věřitelům firmy. Ti jsou zároveň zájemci o její převzetí.

Až dosud žádali o prohlášení insolvence jen miliardáři Radovan Vítek a Karel Komárek. Vítek v lednu a Komárek v únoru prostřednictvím svých firem vyzvali soud, aby Sazku označil za insolventní.

Přiznání zevnitř firmy: Jsme bez peněz

Nyní ovšem žádá přímo jeden ze zástupců firmy, zástupce předsedy představenstva Roman Ječmínek.

Ječmínek uvádí, že Sazka k 10. březnu měla u 26 různých věřitelů dluh po splatnosti v celkové výši 1,36 miliardy korun. Sazka má více statutárních zástupců a soud nyní bude muset vyzvat i další, aby řekli, jak se k návrhu staví.

Sazka chce tyto dluhy pokrýt úvěrem od Penty a eInvestu, ale zatím nemá souhlas soudu k tomu, aby je mohla podepsat. Návrh smluv, které s odkazem na obchodní tajemství chtěla Sazka utajit, unikly na veřejnost. (čtěte o nich ZDE - celý text návrhu smlouvy najdete ve fotogalerii)

Komárkova firma KKCG v první reakci na Ječnímkův krok vyzvala Aleše Hušáka, aby se k jeho návrhu připojil. Zároveň k soudu podala návrh, aby byl znovu ustanoven předběžný správce, který by dohlížel na dění v Sazce. První správce v Sazce, advokát Josef Cupka, skončil své působení poté, co Vrchní soud zrušil verdikt Městského soudu o jeho jmenování.

Aktuálně.cz o Ječmínkově kroku informovalo už v pátek. Tehdy Ječmínek řekl: "Dovolím si ponechat vaši otázku bez komentáře." Nyní se jeho návrh objevil v insolvenčním rejstříku.

Popisuje v něm, že Sazka nezvládla vyplatit lednový superjackpot 103 miliony korun a v březnu zaplatit další dluhy vůči několika firmám, například ČEZ, Česká pojišťovna, Pojišťovna Slavia, Veolia a další. Nejvyšší částkou po nevyplaceném jackpotu je 53 milionů korun, které Sazka dluží T-Mobile. Ječmínek navrhuje ve svém podání restrukturalizaci Sazky.

Mimořádné představenstvo

Roman Ječmínek je v těchto dnech na dovolené a dnešního mimořádného zasedání představenstva Sazky se účastnit nebude. Naopak přijít by měl dosud hospitalizovaný Aleš Hušák, který minulý týden v pondělí zkolaboval po mimořádné valné hromadě Sazky kvůli vyčerpání.

Insolvenční zákon uvádí (paragraf 98), že firma se musí sama "poslat do insolvence" ihned poté, co se o dozví o svém úpadku. Generální ředitel Aleš Hušák až dosud vždy popíral, že by jím řízená firma byla v tak špatném finančním stavu, a dosud o záchranu Sazky bojuje. Nejnověji dosáhl toho, že Vrchní soud odvolal předběžného správce.

Jenže Ječmínkův postup je pro vývoj případu zlomový.

Pokud má firma více statutárních zástupců, může (dokonce musí) podat návrh na insolvenci kterýkoliv z nich. I v tomto případě přitom podávají návrh jménem dlužníka (v tomto případě Sazky).

Ječmínkova role

Roman Ječmínek, šéf Autoklubu ČR, jednoho z akcionářů Sazky, sehrál už v minulých týdnech v případu pádu Sazky velmi důležitou roli.

Napsal předběžnému správci Sazky Josefu Cupkovi a Městskému soudu v Praze dopis, v němž upozornil na to, že Sazka bude chtít uzavřít smlouvu s Pentou a eInvestem o úvěru ve výši 2,5 miliardy korun.

Tento krok - chystaná smlouva o úvěru - nakonec vedla soud k tomu, že zpřísnil režim kolem Sazky. Nařídil, aby všechny operace nad půl milionu korun schvaloval generálnímu řediteli Aleši Hušákovi předběžný správce.

 

Právě se děje

Další zprávy