103 milionů v prachu. Stát odmítne platit jackpot Sazky

Zdeněk John
17. 3. 2011 9:33
Kauci u ministerstva financí, na níž odkazuje Sazka, lze použít jen při krachu firmy

Praha - Situace mladého páru z jihu Čech, který v lednu vyhrál 103 miliony, ale peníze od Sazky dosud nemá, je ještě komplikovanější, než by (ne)šťastní výherci potřebovali.

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek totiž v rozhovoru pro Aktuálně.cz zamítl snahu Sazky přenést odpovědnost za nevyplácené vysoké výhry na stát. Ministerstvo financí je úřadem, který loterijním firmám uděluje licenci (souhlas) s provozováním her.

Sazka v úterý oficiálně oznámila, že není schopna platit výhry nad 500 tisíc korun. "Výherci vyšších výher jsou chráněni jistinou složenou na Ministerstvu financí České republiky," uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

Tato kauce, jak uvedl náměstek Zídek, se podle loterijního zákona může použít jedině v případě úplného krachu Sazky.

"Zákon nedovoluje uvolnit peníze jen proto, že se nějaká loterijní firma dostala do insolvence," prohlásil Zídek.

Na účtu, o kterém je řeč a který se týká sportky, je ovšem pouze 50 milionů korun, jak potvrdil státní dozor nad loteriemi. Částka byla stanovena v roce 1991. "Tehdy to ještě byly obrovské peníze, nehrálo se o stomilionové jackpoty," uvedl Zídek.

Nyní nedosahuje ani poloviny toho, co by měl dostat výherce lednového superjackpotu. V součtu s kaucemi na další loterie stát drží jistinu v celkové výši 160 milionů. "Až dosud jsme nevyplatili pouze jedinou výhru, a to je vámi zmíněných 103 milionů," uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

Na ministerstvo financí dosud nedorazil oficiálně návrh na pozastavení činnosti Sazky, jak o něj požádal u insolventního správce generální ředitel Aleš Hušák.

"Až přijde nějaký papír, budeme se o tom bavit. Ale rozhodně nenechám zatahovat stát do majetkových sporů o Sazku," prohlásil náměstek ministra financí Zídek s tím, že by žádost tak jako tak konzultoval s předběžným insolvenčním správcem, advokátem Josefem Cupkou.

Ten už v úterý uvedl, že s postupem Sazky - s pozastavením loterií - zásadně nesouhlasí, protože by dramaticky snížil hodnotu firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy