Nová oběť Sazky. Sázkaři mají tisíce zmrazené na účtech

Tomáš Fránek, Zdeněk John
17. 3. 2011 18:15
Firma tvrdí, že si lidé mohou peníze z účtů vybrat peníze na terminálech, sázkaři to popírají
Foto: Jan Langer

Brno - Lidé, kteří využívají pro sázení u společnosti Sazka speciální hráčské účty, mají problém dostat se k penězům, které mají u loterijní firmy složeny.

Sazka tvrdí, že si její klienti mohou vybrat peníze prostřednictvím online terminálů (výběr je tu omezen na částky do 5000 korun za den). Aktuálně.cz však disponuje svědectvím tří různých sázkařů, kteří potvrdili, že jim firma blokuje na účtech jejich peníze. Jde o desítky tisíc korun.

Sazka až dosud přiznala, že nevyplatila jedinou výhru, a to lednový superjackpot ve výši 103 miliony korun. Zmíněné případy mohou ukazovat, že už nemá peníze ani na vyplácení menších částek.

"Na dispečinku Sazky nám jen oznámili, že máme vydržet. Peníze prý určitě dostaneme, ale až po rozhodnutí insolvenčního soudu," uvedl sázkař z jižní Moravy, jehož totožnost Aktuálně.cz zná a který má na účtu u Sazkatipu asi 60 tisíc korun.

O vyplacení asi 150 tisíc korun pak od pondělí žádají i manželé, kteří se také ozvali redakci Aktuálně.cz.

Počkejte, dočkáte se

"Pravidelně si vybíráme po úspěšných sázkách cca 3-4 tisíce jednou za dva týdny. Nikdy nebyl problém zažádat si i o větší sumy. Nyní o peníze žádáme marně od pondělí," uvedla sázkařka.

Sazka v mailech lidem s hráčskými účty oznámila, že peníze nemůže vyplácet kvůli insolvenčnímu řízení. Údajně musí čekat, až soud schválí smlouvu, na základě které by získala úvěr 2,5 miliardy korun od Penty a eInvestu.

"S odvoláním na tiskové prohlášení naší společnosti ze dne 15.3.2011 je bankovní převod z Vašeho hráčského účtu na Váš bankovní účet vázán na rozhodnutí insolvenčního soudu. Omlouváme se Vám tímto, věřte, že nás současná situace velice mrzí a podnikneme veškeré kroky k tomu, aby byl Váš požadavek pokud možno v co nejkratším možném termínu po vydání rozhodnutí insolvečního soudu vyřešen," je napsáno v mailu ze Sazky, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Mluvčí Sazky Jan Tuna uvedl, že lidé mohou peníze z hráčských účtů vybrat prostřednictvím online terminálů. Kolik lidí má u sazky hráčské účty, firma nesděluje.

Podle pravidel Sazky je však výběr z terminálů výrazně omezen. Je možné vybrat jednou za 24 hodin nejvýše pět tisíc korun. Sázkaři navíc uvádí, že ani u online terminálů se snahou vybrat peníze z účtů neuspěli.

Sazka má peníze platit

Sazka k zastavení plateb z hráčských účtů nemá žádný důvod, snad tedy kromě toho, že nemá peníze, řekl Aktuálně.cz předběžný insolvenční správce Josef Cupka.

"Soud řekl, že s částkami do půl milionu může v rámci své běžné činnosti Sazka normálně nakládat," připomněl Cupka verdikt Městského soudu v Praze, který omezil pravomoci Hušákova vedení firmy k finančním operacím nad 500 tisíc korun.

Ale i v případě, že padne soudní verdikt o insolvenci, bude mít Sazka možnost takové případy, jakými jsou žádosti o vyplacení 150 tisíc korun z účtů sázkařů, vyřešit sama. Teprve až by soud rozhodl o úpadku, nebo nařídil restrukturalizaci, rozhodoval by správce či věřitelský výbor.

 

Právě se děje

Další zprávy