Na web unikly tajné smlouvy o obřím úvěru pro Sazku

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 3. 2011 11:31
Provozovatelé terminálů přestávají brát sázky, bojí se o kauci 50 až 70 tisíc korun
Foto: Jan Langer

Praha - V insolvenčním rejstříku se objevily návrhy smluv, které Sazka chtěla udržet v tajnosti. Popisují, za jakých okolností by od Penty a eInvestu, zájemců převzetí Sazky, dostala obrovský úvěr, kterým podmiňuje pokračování své loterijní činnosti.

Sazka požádala soud i předběžného insolvenčního správce, aby tyto smlouvy s firmou Gladiolus zůstaly vzhledem k obchodnímu tajemství neveřejné. Přesto byly několik desítek minut na webu, později je insolvenční rejstřík stáhnul.

Sazka nyní zkoumá, zda jde o falza či skutečné návrhy smlouv, a trvá na tom, že ona dokumenty nezveřejnila, jak uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí firmy Jan Tuna.

Ve smlouvách se píše, že Sazka si vezme úvěr mezi 1,45 až 1,67 miliard korun. Úvěr by byl splatný do 15 let. úročen 10 procenty a zárukoz za něj by byla nově vydané akcie Sazky, které by představovaly nejméně 51 procent hodnoty firmy.

Projděte si celou smlouvu v galerii:

Smlouva mezi Sazkou a Gladiolusem zmiňuje i takzvaný restrukturalizační výbor. Ten by měl čtyři členy, z nichž tři by určoval Gladiolus a jednoho Sazka. Prvními členy výboru by byli i generální ředitel Sazky Aleš Hušák a majitel eInvestu Martin Ulčák.

Trafikanti couvají

V neděli se ve sportce hrálo o jackpot ve výši 149 milionů korun, ale ten byl v podstatě jen virtuální výhrou. Nejenže společnost Sazka už minulý týden požádala o pozastavení loterijní činnosti a na vyplácení milionových výher nemá peníze, trafiky a benzínové stanice dokonce odpojují její terminály. Takže mnohde nebylo možné sázenky vůbec podat.

O situaci kolem terminálů informovaly pondělní Hospodářské noviny a Lidové noviny. Podle jejich informací se provozovatelé terminálů obávají, že Sazka zbankrotuje a přijdou o složenou kauci až 70 tisíc korun.

Společnost HDS Retail Czech Republic, která provozuje trafiky na frenkventovaných dopravních uzlech pod značkami Relay a Inmenio, tento krok potvrdila. "Snažíme se Sazku přimět k jednání, proto jsme terminály odpojili," řekl HN ředitel firmy Richard Kalhous.

Mluvčí Sazky Jan Tuna k tomu jen uvedl, že společnost o odpojování terminálů žádné informace nemá a že odmítáním přijímání sázek či zadržováním výher provozovatelé terminálů porušují smlouvu.

Nechceme přijít o kauci

Ti ale mají obavu, že pokud Sazka zkrachuje, přijdou o kauci, kterou za terminály složily a která se pohybuje mezi 50 a 70 tisíci korunami.

"Musím se jistit. Říká se, že naše kauce už Sazka utratila, a pokud půjde do insolvence, jako malý věřitel nic nedostanu. Proto jsem terminál vypnul, sázenky neberu a z peněz pro Sazku jsem si ponechal rezervu ve výši kauce," řekl LN anonymně pumpař ze stanice Benziny v Praze.

Na největší českou loterijní společnost jsou podány dva insolvenční návrhy - jeden podal podnikatel Radovan Vítek prostřednictvím své společnosti Moranda, druhý skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. O insolvenčním návrhu bude soud jednat 21. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy