Finta na Brusel: každý byt bude sociální

Dušan Klimeš
5. 12. 2006 13:25
Praha - Ministerstvo financí chce vyzrát na Brusel a zajistit občanům nižší sazbu DPH na stavbu bytů a domů.
Ministr Vlastimil Tlustý by rád udržel nižší DPH pro byty
Ministr Vlastimil Tlustý by rád udržel nižší DPH pro byty | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Konec příštího roku přinese zdražení nových bytů a rodinných domů až o čtrnáct procent. Tato chmurná představa straší stavaře již několik měsíců. Podle předpisů EU totiž musí být na všechny stavby uvalena vyšší sazba DPH, v Česku tedy devatenáct procent. A příští rok vyprší výjimka, kterou Česká republika dostala, aby mohla využívat sazby nižší.

Úřad Vlastimila Tlustého ale zítra pošle na vládu ministra s návrhem, který by mohl "zachránit" ceny nových bytů a domků. EU totiž dovoluje, aby takzvané sociální bydlení zůstalo stále v nižší sazbě.

Foto: Aktuálně.cz

Strop? Neexistuje

Původně vláda počítala s tím, že této definici budou vyhovovat byty do devadesáti a domy do sto padesáti metrů čtverečních. Ministerstvo financí má ale jiný plán, jak se postavit Bruselu.

"Definice zpracovaná sekcí daní a cla ministerstva financí umožňuje zahrnout do snížené sazby DPH téměř veškerou výstavbu bytů a domů pro bydlení," uvádí ve zprávě ministerstvo.

Otázkou ale je, zda tímto Česko neporuší normy EU a nebude čelit sankcím.

"Jak v lednu tohoto roku zástupcům ministerstva financí potvrdil komisař Lászlo Kovács, definice sociálního bydlení je výhradně záležitostí národní vlády, tuto definici není potřeba nijak notifikovat a Evropská komise do ní nemůže nijak zasahovat," lze vyčíst ve zprávě.

Foto: Aktuálně.cz

Tlustého výklad EU

Ministr Vlastimil Tlustý tak opět hledá kličky, jak "zatopit" Bruselu. Minulý týden se na jednání ministrů vzepřel novele o spotřebních daních. Chránil tak prý české pivaře, protože jde o národní nápoj.

Tehdy se nenechal oblomit ani kompromisním řešením, na kterém se shodla většina států a návrh tak odsoudil k neúspěchu.

 

Právě se děje

Další zprávy