Česko se bude bít za pivo levnější

Petr Havel
25. 9. 2006 0:00
Praha/Brusel Zdražením piva až o třicet haléřů na půllitru hrozí Evropská unie. Čeští ministři však trvdí: To nedopustíme!
Foto: Aktuálně.cz

Na jednání Rady ministů je proto nový šéf českých financí Vlastimil Tlustý připraven použít právo veta k návrhu Evropské komise, jehož cílem je zvýšení spotřebních daní u lihovin a piva.

Stejně tak je ze své pozice ministryně zemědělství připravena bojovat proti zvýšení spotřebních daní i Milena Vicenová. Pivo je podle jejích slov zcela typický tuzemský potravinářský produkt, který spolutvoří identitu našeho národa a jeho výroba má u nás mnohasetletou tradici. České pivo je navíc vyhledávaným turistickým artiklem.

Stačí jedno veto

"K nepřijetí návrhu stačí veto jediné země z pětadvaceti. Bylo by ale vhodné, kdyby se k nám přidaly i další státy, například Německo, Irsko či některé pobaltské země," uvedl pro Aktuálně.cz europoslanec za ODS Hynek Fajmon, který je členem zemědělského výboru.

Není však zcela ojedinělé, že jednání zablokuje i jediná země. Vloni na podzim tak například Německo zamítlo změnu zvýhodněných daní z přidané hodnoty.

Mezi státy s tradicí konzumace piva přitom patří celá řada evropských zemí, kromě Německa i Velká Británie nebo Dánsko. "Potíž je v tom, že těchto zemí se zvýšení daní prakticky nedotkne, protože ony jsou již v současné době na maximální hranici daňového zatížení," upozorňuje europoslanec.

Lobbují vinaři

Problém by nastal, kdyby návrh Evropské komise prošel přes Radu do Evropského parlamentu. "Obávám se, že tady by se většina pro zamítnutí návrhu nenašla," avizuje Fajmon.

Návrh komise na zdražení piva a lihovin podle pozorovatelů v Bruselu souvisí s plánovanou reformou evropského trhu s vínem, jejímž cílem je snížit plochu vinic a tedy nadprodukci vína v rámci unie.

Šlo by tak vlastně o "přeučení pivařů na vinaře". V unii totiž působí velmi silná vinařská lobby, která se snaží přimět komisi k tomu, aby vytvořila co největší prostor pro produkci a odbyt vína za situace, kdy plánovaná reforma vinařského trhu naráží na zásadní odpor zejména jižních zemí v čele s Francií.

Zatím je vinařská lobby úspěšná. Na rozdíl od návrhu na vyšší zdanění piva či lihovin se vína žádné zdražení netýká.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy