Káva, čaj a čokoláda právě zlevnily

Dušan Klimeš
15. 7. 2006 0:00
Praha - Milovníci kávy, čaje a čokolády se konečně dočkali. Po dvoutýdenním odkladu se ode dneška platí na tyto potraviny nižší sazba DPH.
Káva, zejména ta bez kofeinu je podle nové studie poskytuje ochranu proti vzniku diabetu u dospělých. REUTERS/Adeel Halim
Káva, zejména ta bez kofeinu je podle nové studie poskytuje ochranu proti vzniku diabetu u dospělých. REUTERS/Adeel Halim | Foto: Reuters

Zatímco dosud u nich byla uplatňována základní, tedy devatenáctiprocentní daň z přidané hodnoty, nyní budou zákazníci platit pouze pět procent.

Dá se očekávat, že ceny kávy, čaje i čokolády klesnou až o čtrnáct procent. Ale jak na to ve skutečnosti prodejci zareagují?

"Se změnou DPH snižuje Tesco hned od soboty 15. července ceny všech produktů, kterých se změna DPH týká," slibuje tisková mluvčí Jana Matoušková.

"Snížení cen se týká čokolády, kávy, čaje, koření a dalších produktů a v rámci celého sortimentu nabízeného obchody Tesco snižujeme ceny u více než 10 tisíc výrobků," dodává.

Foto: Reuters

Nižší DPH není sleva

Může se ale také staké stá, že obchodníci zneužijí sitace a budou snížení DPH vydávat za slevu.

"Toto se v Tescu nestane. Na snižování cen budeme zákazníky upozorňovat. V našich obchodech budou umístěny plakáty, regálové štítky a informační bannery, že se u vybraných kategorií výrobků snížila cena díky nižší  DPH," upřesňuje tisková mluvčí.

O něco déle bude trvat přecenění výrobků firmě Ahold, která provozuje řetězce Albert a Hypernova.

"V Hypernovách budeme mít od 18. července veškeré zboží spadající do těchto kategorií přeceněné, týká se to asi tisíce položek," oznámil ředitel komunikace firmy Ahold Libor Kytýr.

"V Albertech přeceníme 21. července asi osmdesát procent sortimentu z této kategorie, zbytek bude přeceněn nejpozději do dalšího týdne," vysvětlil Kytýr.

Tato káva byla vyprodukována v rámci konceptu Fairtrade.
Tato káva byla vyprodukována v rámci konceptu Fairtrade. | Foto: Aktuálně.cz

Zboží prý zlevní o rozdíl obou sazeb DPH.

Úředníci snížení zdrželi

Prezident Václav Klaus novelu zákona o DPH podepsal 7. června a ministerstvo financí původně předpokládalo, že nižší sazba DPH začne platit od 1. července.

Podle dřívějšího vyjádření Jaroslava Růžka z tiskového oddělení MF nezačal zákon platit 1. července, protože se pod něj nestihli podepsat všichni stanovení úředníci. Nový zákon ponechává v základní 19procentní sazbě DPH z potravin jen alkoholické nápoje.

 

Právě se děje

Další zprávy