České pleny jsou Bruselu trnem v oku

Red Eko, ČTK
27. 6. 2006 12:46
Brusel - Kauza snížené sazby daně z přidané hodnoty na dětské pleny se konečně dostává na stůl Evropské komise (EK).

EK tak ve středu bude jednat o zahájení řízení pro porušení práva proti České republice, Polsku, Portugalsku a Maltě.

Proti se však podle interních informací z EK dál staví český komisař Vladimír Špidla a nejméně osm jeho kolegů. Zatím tedy není jasné, zda věc nebude nakonec opět stažena z programu.

EK měla rozhodnout už začátkem dubna, kvůli neshodám mezi komisaři však problém odložila.

Špidla a další poukazovali na to, že zdražování plenek je v rozporu s demografickou politikou EU.

Namítali také, že příslušná pasáž směrnice EU o DPH umožňuje různé výklady. Podle jednoho nelze sníženou sazbu připustit, podle druhého ano.

Špidlova mluvčí Katharina von Schurbein řekla, že na pozici českého komisaře a jeho kolegů se nic nezměnilo.

Právní služba EK vypracovala podle vnitřního zdroje EK zprvu stanovisko, které potvrzovalo možnost různého výkladu směrnice.

Posléze však změnila názor a nyní se kloní spíše k tomu, že používání snížené sazby představuje porušení práva, a je tudíž žádoucí řízení zahájit.

Maďarsko: Jen do nich!

Konečné slovo bude mít 25 komisařů, kteří rozhodují prostou většinou. V praxi to bývá obvykle tak, že pokud je většina jasná, ostatní se podřídí a k hlasování nedojde.

Maďarský komisař pro daňovou politiku László Kovács navrhuje pranýřovat vedle ČR ze stejného důvodu také Polsko, Portugalsko a Maltu.

O nezbytnosti takového postupu nejsou vedle Špidly přesvědčeni místopředsedové EK Margot Wallströmová, Günter Verheugen a Jacques Barrot a komisaři Markos Kyprianu, Benita Ferrerová-Waldnerová, Dalia Grybauskaiteová a Joe Borg. Výhrady má údajně i předseda José Barroso.

Hygienická potřeba, nebo ne?

Česká strana vždy prosazovala, že je možné dětské pleny zařadit pod pojem hygienické potřeby v příloze, která vypočítává zboží a služby se sníženou sazbou DPH.

Opírala se při tom o anglickou i českou verzi textu.

EK naopak vycházela spíše z francouzského znění, podle něhož nelze pleny za hygienické potřeby považovat.

 

Právě se děje

Další zprávy