Díky stolnímu grilu můžete grilovat v zimě a v bytě

Andrea Berniová
24. 9. 2013 16:00
Grilování nemusí skončit s létem. Domácí gril umožní vychutnat si grilované dobroty v teple domova
Grilujte po celý rok.
Grilujte po celý rok. | Foto: Aktuálně.cz

Teplé letní večery jsou nenávratně pryč a grilovací sezona se blíží ke konci. Existuje ale způsob, jak si grilování užívat celoročně v teple a pohodlí. Grilovat navíc mohou nejen obyvatelé rodinných domů, ale i bytů.

Díky interiérovému grilu si každý může vychutnat grilované speciality v jakémkoli ročním období. Stačí elektrická zásuvka a rovná, pevná plocha, na kterou se gril postaví. Terasa ani zahrada není potřeba.

Proč mít gril jen na terase?

Domácí neboli interiérový gril se dá položit například na kuchyňskou desku, nebo přímo na jídelní stůl. Tento elektrický spotřebič určený pro vnitřní grilování, mívá totiž kompaktní rozměry a bývá také skladný. Samozřejmostí by měl být nepřilnavý povrch grilovacích desek (například z teflonu) a tepelně izolovaná madla. Grilovací plocha může být hladká, žebrovaná, ale také mřížkovaná, tedy s otvory.

Grily mají různé rozměry a také se liší výkonem. Při výběru je důležité všimnout si počtu a rozměrů grilovacích desek. Na domácím grilu se dají připravovat stejné pokrmy jako na tom zahradním, tedy například různé druhy masa, ryby, zelenina, špízy či špekáčky. Přebytečný tuk stéká do speciální vyjímatelné nádoby.

Části grilu se dají umýt v myčce

Stolní grily se liší také rozsahem teplot či počtem teplotních stupňů, ze kterých je možné volit. Grilovací desky mohou být vyjímatelné a dají se pak snadno umývat, a to i v myčce nádobí. Součástí balení u některých grilů může být i víko (například skleněné), díky kterému nedochází ke zbytečnému úniku tepla. Jiné stolní grily mívají přiklápěcí horní část. Některé pak nenabízejí vůbec žádný poklop.

Někdy jsou stolní grily vybaveny i otáčivými mechanismy. Díky nim se dají pohodlně opéct špízy, ale i párky. Interiérový gril také může být dvoupatrový - nezabere tedy tolik prostoru, ale dá se na něm připravit více masa či zeleniny najednou. Ceny stolních grilů nebývají nijak závratné, nejlevnější elektrické grily použitelné v interiéru stojí několik stokorun.

Proti grilu na dřevěné uhlí mají elektrické grily velkou výhodu: není potřeba je před grilováním nijak připravovat ani hlídat během přípravy jídla, zda uhlí stále vydává dostatečný žár. Elektrické grily jsou nahřáté krátce po připojení do sítě. Často také bývají vybaveny termostatem, takže o správnou teplotu není potřeba se starat.

 

Právě se děje

Další zprávy