Jak uspořádat malou zahradu? Není to těžké

Andrea Berniová
17. 4. 2013 19:00
Na malou zahradu se nevejde všechno, ale může nabídnout více využití
Jak rozvrhnout malou zahradu?
Jak rozvrhnout malou zahradu? | Foto: Isifa/Thinkstock

Vzhled a uspořádání zahrady je potřeba promyslet ještě před jejím založením. Když je ale zahrada malá, je situace těžší.

Není totiž snadné efektivně rozmístit jednotlivé prvky zahrady tak, aby zbylo dost volného místa a aby zahrada nevypadala přeplácaně.

Záhony, anebo trampolína pro děti?

Protože na malou zahradu se často nevejde všechno, co by si její majitel přál, je potřeba určit priority. Někdo se vzdá několika záhonů, aby tak zbyl prostor na bazén, dětskou trampolínu či jezírko. Pro jiného je pěstování vlastního ovoce a zeleniny důležitější.

Nejprve je tedy potřeba rozhodnout, co by na zahradě nemělo chybět a co se naopak dá oželet. Má být zahrada spíše okrasná a užitková, nebo bude sloužit odpočinku? Zahrada přeplněná záhony a dekoracemi by se totiž mohla zdát ještě menší.

Keře potřebují méně místa než záhony

Čím méně prostoru jednotlivé prvky zahrady zaberou, tím lépe. Při pěstování ovoce je například lepší volit keře. Potřebují mnohem méně prostoru než záhony. Ideální jsou tedy například ostružiny či maliny.

V případě rybízu je ale lepší zvolit jeho stromkovou variantu. Ze zeleniny je prostorově úsporné například pěstování rajčat. Okurky naopak potřebují dost místa.

Dobré řešení: skládací nábytek

Zahradní posezení se dá přizpůsobit malé zahradě - je například možné koupit skládací zahradní nábytek. V případě potřeby se dá jednoduše složit do úspornější podoby.

Co se týče grilu, je lepší vybrat menší model, který se dá snadno přemisťovat. Se zděným grilem se příliš hýbat nedá, navíc potřebuje dost prostoru. Když bude možné zahradní posezené přemisťovat, může na jeho místě vmžiku vzniknout dost prostoru pro děti a jejich hry.

Pokud má dům plochou střechu, je možné zahradu rozšířit i na ni. Vznikne tak střešní zahrada.

 

Právě se děje

Další zprávy