reklama
 
 

Kuchyňská pracovní deska, její výběr a uspořádání

8. 5. 2013 10:00
Kuchyňská pracovní deska musí být odolná. Dnes se běžně vyrábí na míru

Bez pracovní desky se žádná kuchyně neobejde. Deska je součástí kuchyňské linky, proto je potřeba ji vybírat tak, aby s linkou ladila - například se stylem a dekorem jejích skříněk.

Pracovní deska u kuchyňské linky by měla být stejná jako ta na kuchyňském ostrůvku.

Nepokládejte na desku horký hrnec

Pracovní deska toho musí vydržet hodně - je zatěžována každý den. Proto se vyplatí vybrat kvalitní desku.

Ani taková ale nemusí ustát všechno. Odložení horkého hrnce přímo z plotny, anebo krájení chleba bez prkénka, to se na jejím vzhledu může podepsat. Záleží ale na materiálu desky.

Ještě před připevněním kuchyňské desky bude potřeba vyříznout do ní otvor například pro kuchyňský dřez či pro vodovodní baterii. O jejich rozměrech byste tak měli mít jasno.

Podobné je to s varnou deskou. Ta by neměla být umístěna příliš blízko k zadní stěně kuchyňské linky. Jinak se může snadno stát, že hrana horkého hrnce či rozpálené pánve zanechá na stěně nevzhlednou stopu.

Dřevotříska, kámen či nerez?

Kuchyňská deska se běžně vyrábí na míru - je možné zvolit si její hloubku i délku, ale také tvar a samozřejmě materiál a povrchovou úpravu.

Deska může být například z dřevěného masivu, ale i z kamene (pravého či umělého), dřevotřísky či nerezu. Dřevotřískovou desku pokrývá ještě folie s potiskem, která imituje například dřevo nebo kámen. Důležitá je také lišta, která spojuje desku se stěnou. Díky ní se za desku nedostane voda.

A co uspořádání kuchyňské desky? To je individuální. Někdo na ni naskládá různé spotřebiče od kávovaru až po fritézu. Jinému to nevyhovuje a potřebuje dostatek prostoru na přípravu jídla.

autor: Andrea Berniová | 8. 5. 2013 10:00

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama