Plynový, elektrický nebo jiný? Jak vybrat zahradní gril

Andrea Berniová
12. 4. 2013 17:00
Zahradní gril by především měl být kvalitní, pevný a stabilní
Grilování k jaru a létu prostě patří
Grilování k jaru a létu prostě patří | Foto: Aktuálně.cz

Jarní počasí přímo vybízí k relaxaci na zahradě. Tu může ještě zpříjemnit dobré jídlo, a tak není divu, že stoupá popularita zahradních grilů.

Existuje několik typů, ze kterých si každý může vybrat podle svých možností a preferencí.

Klasika: dřevěné uhlí

Klasikou je gril na dřevěné uhlí. Může být zděný, ale i kovový. Je ideálním řešením pro toho, kdo si grilování nedovede představit bez skutečné vůně ohně, ulpívající i na grilovaném mase.

Nevýhodou tohoto typu grilu je delší doba roztápění a nutnost stále udržovat ten správný žár, doplňovat uhlí a po grilování uklidit popel.

Plynový gril: méně práce

Dále jsou tu plynové grily. Ty se obsluhují snáze než předchozí typ, teplo se na rošty dostane díky hořákům.

Na rozdíl od grilu na dřevěné uhlí není potřeba u plynového grilu stále hlídat tu správnou teplotu. Stačí ji jen nastavit.

Žádné pracné roztápění grilu, žádný popel. Je ale potřeba mít doma vždy alespoň jednu náhradní plynovou bombu.

A co elektřina?

Elektrický gril má také své výhody a nevýhody. Stejně jako u plynového grilu není příliš práce s jeho roztápěním. Nehodí se ale na každou zahradu.

Pokud není v blízkosti terasy elektrická zásuvka, může nastat problém. Na podobné zádrhele je třeba myslet předem a vybírat gril právě podle možností, které jsou k dispozici.

Zahradní gril je možné koupit v hobby marketech, ve specializovaných prodejnách a někdy dokonce v hypermarketech. Do grilu se vyplatí investovat. Až příliš levné varianty nemusejí sloužit tak dobře.

Gril musí být především stabilní a pevný. Důležitá je i kvalitní povrchová úprava grilu. Také rošt by měl být dostatečně kvalitní, stejně jako víko.

 

Právě se děje

Další zprávy