Pěstujte zeleninu ve skleníku. Nebo zkuste fóliovník

Andrea Berniová
23. 4. 2012 4:11
Chcete vlastní zeleninu? S jejím pěstováním vám pomůže skleník

Ve skleníku můžete pěstovat například zeleninu, ale také květiny i v době, kdy by to bez něj - na nekrytém zahradním záhonu - kvůli chladnému počasí nebylo možné. Proč zbytečně kupovat zeleninu v supermarketech, kde často musíte přebírat změklé a nahnilé kusy (a navíc ani ty pěkné nemusejí být dobré), když si ji můžete vypěstovat sami?

Budete mít jistotu, že to, co jíte, není plné chemikálií. Přirozený a chemicky neurychlený růst na vaší zahradě zajistí zelenině nezaměnitelnou chuť, na kterou jste kvůli záplavě zeleniny z obchodů možná už skoro zapomněli. Teplomilným květinám se ve skleníku bude také dařit lépe.

Pozor na kvalitu

Pořízení skleníku není zrovna levné. Skleník si můžete nechat přivézt až domů a některé firmy vám ho i smontují. Jako u všeho je i při výběru skleníku potřeba dbát na kvalitu. Skleníky z méně kvalitních materiálu nemusejí vydržet silný vítr nebo vrstvu sněhu. Aby byl stabilnější, je dobré pro něj postavit základy.

Rozhodně nejsou vhodné skleníky s čirým sklem - mohly by rostliny spálit. Lepší je tak zvané rozptylové sklo. Někteří výrobci nabízejí několikaletou záruku nerozbitnosti skel. Důležitá je přítomnost větracích oken - ty oceníte hlavně v horkých dnech, kdy díky nim budete moci dopřát rostlinám trochu vzduchu. Možná bude nutné o stavbě skleníku informovat stavební úřad. Raději tam zajděte a zeptejte se.

A co fóliovník?

Pokud nechcete investovat do skleníku, můžete zkusit fóliovník. Ten stejně jako skleník pomáhá prodloužit vegetační období rostlin. Skládá se z kovové konstrukce, na kterou se nasadí fólie. Musíte ale počítat s tím, že fólie není tak odolná jako sklo a fóliovník vám tedy neposlouží tak dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy