Zapomenutí hrdinové pracující třídy. Muscle cars nejsou jen Camaro nebo Mustang

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 8. 2019 7:17
Hodně výkonu za dostupnou cenu. Taková je zjednodušená definice aut, jimž se v Americe říká muscle cars - tedy auta se svaly. Tato kategorie se zrodila v 60. letech, aby v průběhu další dekády postupně ztratila svůj lesk. To kvůli ropné krizi i přísnějším emisním nařízením. I za těch několik let ale stihla vzniknout pěkná řádka ikonických modelů, z nichž je ale především v Evropě známá jen trojice Dodge Challenger, Ford Mustang a Chevrolet Camaro. V galerii si proto připomeňte desítku zapomenutých muscle cars.
Foto: Chevrolet

Chevrolet Chevelle SS

Chevrolet mezi muscle cars nevstoupil s Camarem, ale s upravenou verzí modelu Chevelle. Ta dostala dodatečné označení SS (tehdy ještě Malibu SS, označení, které zmizelo v roce 1965) a pod kapotu samozřejmě velkoobjemový osmiválec s výkonem až 224 kW. To se psal rok 1964, v roce 1965 se objevila dokonce omezená série s 6,5litrovým osmiválcem big block a jménem SS 396, která se později stala standardní součástí nabídky a mohla mít až 280 kW.

V roce 1967 se ukázala druhá generace vozu (na snímku), která si ponechala verzi SS. Nejspíše nejznámější provedení modelu Chevelle SS se objevilo při modernizaci v roce 1970. Ta přiostřila vnější vzhled, přičemž přesně tuto verzi proslavila mimo jiné filmová série Rychle a zběsile. U této varianty se také objevila vrcholná verze SS 454 s 7,4litrovým osmiválcem o výkonu 270 kW. Provedení SS, ovšem už jen jako výbavový stupeň, pak dostala i třetí generace Chevroletu Chevelle. S ní ale také toto označení skončilo ještě na začátku 70. let.

 

Právě se děje

Další zprávy