Vyhněte se zbytečným pokutám: Od zítřka musíte na sklo vylepit novou dálniční známku

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
31. 1. 2020 10:52
Dnes končí platnost dálničních známek pro rok 2019. Stát na nich loni vybral přes 5,35 miliardy korun, zhruba o 150 milionů více než o rok dříve. Řidiči budou naposledy sloupávat starou a vylepovat novou. V příštím roce by už papírové kupony měly nahradit elektronické viněty, jejich přípravu však provází problémy.
Dálniční známky pro rok 2020.
Dálniční známky pro rok 2020. | Foto: Ministerstvo dopravy

Motoristé loni nakoupili 6,86 milionu kuponů pro rok 2019. Nejžádanější byly známky s desetidenní platností, které tvořily téměř polovinu všech prodaných vinět. Nejvíce však stát utržil na ročních kuponech, a to 3,95 miliardy korun. Pro letošní rok stát nechal vyrobit více než 7,5 milionu kuponů s celkovou hodnotou 5,77 miliardy korun.

Již od letošního roku platí, že známky nemusí mít vylepeny elektromobily, auta na vodík a některé hybridy do zásuvky. Ostatním hrozí za nevylepení pokuta ve výši až pěti tisíc korun na místě, sto tisíc ve správním řízení. Kupony mohou kromě policie kontrolovat i celníci. Stará známka nesmí na čelním skle zůstat.

Roční známka pro rok 2020 (platná až do 31. ledna 2021) vyjde na 1500 korun, měsíční stojí 440 a desetidenní 310. Na zbylých dvou typech se platnost vyznačuje proštípnutím. V každém případě je důležité nezapomenout vypsat do určené kolonky registrační značku vozu. Bez ní je kupon neplatný.

V příštím roce už si řidiči papírové známky na přední skla svých aut lepit nebudou, stát plánuje zavést systém elektronických dálničních známek. Spuštěn by měl být na začátku letošního prosince. Známky budou vázané na registrační značky vozidel a platby kontrolovány například kamerami na mýtných branách.

Příprava systému je však komplikovaná. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který má systém na starosti, v polovině ledna oznámil, že dodavatelem a provozovatelem informačního systému ke známkám bude společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun.

Zakázka, pro kterou nebyla vypsána otevřená soutěž, vyvolala vlnu kritiky z řad odborníků, opozice a premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle nich byla netransparentní a předražená. Minulý týden kvůli ní skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), jeho nástupce Karel Havlíček následně zakázku po dohodě s firmou Asseco zrušil.

Vedle toho stát navíc ukončí i další zakázky, které fond dopravy k novému systému dálničních známek připravoval. Jde především o tendr na zajištění sítě distribučních míst, jehož odhadovaná hodnota byla 477 milionů korun. Stát podle Havlíčka připraví nové zakázky, které budou přepracované.

 

Právě se děje

Další zprávy